MASAKR U MUZEJU: Zbog napada u Tunisu 20 uhapšenih
Foto: Fonet/AP

Napredak u istrazi

MASAKR U MUZEJU: Zbog napada u Tunisu 20 uhapšenih

Planeta -
Dva Tunišanina, obučena u susednoj Libiji, otvorila su u sredu vatru ispred muzeja Bardo u centru Tunisa, i ubila 21 osobu, uglavnom strane turiste, pre nego što su i sami stradali u okršaju sa bezbednosnim snagama Tunisa

TUNIS - Dvadeset ljudi je uhapšeno zbog povezanosti sa napadom na Bardo muzej u glavnom gradu Tunisa, u kojem je ubijena 21 osoba, navelo je Tužilaštvo.

Portparol tužilaštva Sofijan Seliti odbio je da iznese više detalja o pritvorenima, navodeći samo da je u istrazi došlo do "važnog napretka".

Dva Tunišanina, obučena u susednoj Libiji, otvorila su u sredu vatru ispred muzeja Bardo u centru Tunisa, i ubila 21 osobu, uglavnom strane turiste, pre nego što su i sami stradali u okršaju sa bezbednosnim snagama Tunisa.

Premijer Tunisa Habib Esid rekao je da su među poginulim strancima turisti iz Poljske, Italije, Nemačke Španije i Japana. Odgovornost za napad preuzela je ekstremistička organizacija Islamska država, koja je zapretila novim napadima.

Muzej Bardo u centru Tunisa, nalazi se u blizini zgrade Parlamenta. On predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, jer sadrži jednu od najvećih svetskih kolekcija rimskih mozaika.

Turizam je glavni sektor tuniske ekonomije, sa velikim brojem Evropljana koji posećuju tu mediteransku zemlju. Poslednjih meseci porasla je zabrinutost za bezbednosnu situaciju u Tunisu, naročito nakon porasta nestabilnosti u susednoj Libiji.

Veliki broj Tunišana takođe je otišao da se bori u Siriji i Iraku, što je podstaklo bojazni da bi ekstremisti kada se vrate u domovinu mogli da sprovode napade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track