(FOTO) UŽAS U NJUJORKU: U požaru izgorele tri devojčice i četiri dečaka!
Foto: Rojters

Neverovatna tragedija u Bruklinu

(FOTO) UŽAS U NJUJORKU: U požaru izgorele tri devojčice i četiri dečaka!

Planeta -
Majka i jedno dete spasli su se skokom kroz prozor. Svi stradali su iz iste jevrejske porodice, a život su izgubile tri devojčice starosti 8, 12 i 15 godina, kao i četiri dečaka od 5, 6, 7 i 11 godina

NJUJORK - Sedmoro dece iz porodice ortodoksnih Jevreja stradalo je u subotu rano ujutru u požaru koji je izbio u jednoj zgradi u Bruklinu.

Plamen je odneo živote tri devojčice od osam, 12 i 15 godina i četiri dečaka od pet, šest, sedam i 11 godina!

Tragediju je izazvao kvar na rešou na prvom spratu, koji ostao upaljen tokom noći, pa se zapalio.Zvala pomoćMajka sedmoro mališana je preživela tako što je iskočila kroz prozor, a u životu je ostala i najstarija ćerka, koja je skočila kroz drugi prozor. Obe imaju teške opekotine i u kritičnom su stanju.

- Ovo je strašno! Tragedija! Čuo sam sirene, buku i ženu kako viče: „Moja deca su unutra! Izvucite ih! Izvucite ih!“ A kada sam izleteo napolje, video sam vatrogasce kako iznose mrtve mališane. Nisam mogao to ni da gledam. Znao sam da slede samo loše vesti - ispričao je komšija Nejt Veber.

Kako je ispričao, vatrogasci su dali sve od sebe da pomognu, neki su i bez pune opreme utrčali unutra rizikujući živote da izvuku decu, ali sve to je bilo uzalud.- Ovo je najveća tragedija izazvana požarom koja je pogodila grad u poslednjih osam godina. Ovo je tragedija za tu porodicu, za zajednicu, ali i za ceo grad - rekao je Danijel A. Nigro, komesar vatrogasne službe Njujorka.On je dodao da su istražitelji otkrili detektore dima u podrumu kuće ove ortodoksne jevrejske porodice, ali da ih nije bilo na prvom i drugom spratu.

Reagovali brzo, ali nisu bili uspešni... Njujorški vatrogasci
Reagovali brzo, ali nisu bili uspešni... Njujorški vatrogasci

Grejali hranu- Deca su spavala u pet soba u zadnjem delu kuće, koji je razdvojen od kuhinje stepenicama koje su se zapalile. Dvoje preživelih bilo je najbliže prednjem delu kuće. Vatrogasci su došli na mesto požara tri i po minuta posle poziva i uspeli su da se probiju do dečjih soba, ali tamo su pronašli samo leševe. Teško je pronaći jedno mrtvo dete, a videti njih sedmoro je zastrašujuće - rekao je on.Kako je objasnio, rešo je bio upaljen kako bi hrana ostala topla do jutra i obeležavanja Sabata. Ortodoksnim Jevrejima zabranjeno je da na Sabat pale vatru ili uključuju šporet, pa mnogi od njih uključe ringlu ili rešo pre ponoći. Otac mališana je na službenom putovanju, pa ga vlasti još nisu pronašle i nisu mu saopštile da se dogodila tragedija.

Zabezeknut... Danijel A. Nigro, komesar vatrogasne službe Njujorka
Zabezeknut... Danijel A. Nigro, komesar vatrogasne službe Njujorka

Svedočanstvo

SVIMA POMAGALIBili su dobri ljudi. Ta deca su uvek pomagala komšijama. Nekoliko njih nam je u petak čistilo sneg ispred vrata. Živeli su tu već dve godine - ispričao je jedan od komšija za Njujork tajms.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track