UJEDINJENE NACIJE: Hrvatska da obezbedi upotrebu ćirilice u Vukovaru
Foto: Fonet

Manjine imaju prava

UJEDINJENE NACIJE: Hrvatska da obezbedi upotrebu ćirilice u Vukovaru

Planeta -
U izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog represivnog postupanja organa prema pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj

NJUJORK - Komitet UN za ljudska prava pozvao je Hrvatsku da obezbedi nacionalnim manjinama pravo da koriste svoj jezik i pismo, naročito ćirilicu u Vukovaru i da preduzme mere u cilju promovisanja međunacionalne tolerancije.

U izveštaju Komiteta UN o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj objavljenom na sajtu odbora, izražava se zabrinutost zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina imaju probleme prilikom upotrebe maternjeg jezika, naročito ćiriličnog pisma.

"Hrvatska bi trebalo da obezbedi punu primenu prava na korišćenje manjinskih jezika i pisama u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim okvirima, sa posebnim naglaskom na upotrebu ćirilčnog pisma u Vukovaru i dotičnim opštinama", kaže se u izveštaju. Hrvatska država bi, kako se kaže, trebalo da preduzme dodatne mere za promovisanje međunacionalne tolerancije u svom raznolikom društvu.

U izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog represivnog postupanja organa prema pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, naročito Romima. Država bi, kako se ističe, trebalo da intenzivira napore na suzbijanju takvih napada, naročito prema Romima i Srbima i to organizovanjem specijalnih treninga kojima bi se kod represivnih organa promovisalo poštovanje ljudskih prava i tolerancije prema različitostima.

Komitet UN navodi i da je zabrinut zbog "etničkog profilisanja" od strane policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track