(VIDEO) HOĆE LI IH NEKO ZAUSTAVITI: ISIL na samo 5 km od palate Bašara Asada!
Foto: Printscreen Twitter

Džihadisti napreduju

(VIDEO) HOĆE LI IH NEKO ZAUSTAVITI: ISIL na samo 5 km od palate Bašara Asada!

Planeta -
Teroristi su pregazili izbeglički logor Jarmuk u predgrađu Damaska i masakriraju palestinske izbeglice

DAMASK - Džihadisti Islamske države (ISIL) približili su se na samo pet kilometara palati sirijskog predsednika Bašara Asada pošto su zauzeli obližnji izbeglički logor Jarmuk i u njemu "pogubili nevine Palestince", javljaju danas britanski mediji.

Veruje se da su pripadnici ISIL i sestrinske joj terorističke grupe Al Nusra, povezane sa Al Kaidom, preuzeli kontrolu nad čak 90 odsto logora Jarmuk u predgrađu Damaska, gde je ostalo zarobljeno više od 18.000 muškaraca, žena i dece, uglavnom Palestinaca, piše britanski Telegraf.

Bekstvo iz razrušenog logora (Foto: Reuters)
Bekstvo iz razrušenog logora (Foto: Reuters)

Taj nesrećni kamp sada navodno bombarduje i vojska predsedniku Asada. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je na kamp u ponedeljak ujutro ispaljeno pet projektila, a u poslednja tri dana ukupno 25. Ispočetka je jedan civil poginuo i više ih je povređeno, ali ne zna se koliko ljudi je stradalo od nedelje. Direktor Opservatorije Rami Abdurahman procenjuje da je oko 2.000 izbeglica napustilo Jarmuk otkad su ga zauzeli teroristi, piše Independent.

Logor je razrušen u višednevnim borbama (Foto: AP)
Logor je razrušen u višednevnim borbama (Foto: AP)

U medijima su se juče pojavili izveštaji da teroristi ISIL posle zauzimanja kampa pogubljuju izbeglice odsecanjem glava, a Abdurahman navodi da su danas na taj način pogubljena dvojica muškaraca, dok ih je još pet ubijeno iz vatrenog oružja.

Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Kris Ganes nazvao je situaciju u Jarmuku "potpuno nehumanom", a Savet bezbednosti UN je sazvao hitan sastanak za procenu rapidnog pogoršanja situacije u tom izbegličkom logoru i apelovao na bezbednu evakuaciju izbeglica.

http://www.youtube.com/watch?v=WfCPvxNjT1w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track