RANJEN VOĐA: Islamska država obezglavljena?
Foto: Printscreen Youtube

Lider terorista

RANJEN VOĐA: Islamska država obezglavljena?

Planeta -
Vođa IS Abu Bakr Bagdadi teško ranjen u vazdušnom napadu u Iraku, a čelnici organizacije sastajali se kako bi odredili njegovog naslednika

VAŠINGTON - Islamska država (IS) trenutno je obezglavljena jer je njen lider Abu Bakr Bagdadi teško ranjen u vazdušnom napadu u Iraku prošlog meseca i nije sposoban da vodi svakodnevne operacije.Zbog njegovog ranjavanja lideri IS su čak održali hitan sastanak jer su mislili da će Bagdadi podleći ranama i da moraju da izaberu novog vođu. Ipak, njegovo stanje se poboljšalo, objavio je londonski Gardijan pozivajući se na izvore bliske terorističkoj organizaciji.- Abu Bakr Bagdadi zadobio je ozbiljne povrede tokom napada koalicionih snaga u martu - kazao je Gardijanovom dopisniku Hišam el Hašimi, irački zvaničnik koji savetuje iračku vladu o IS.Napad se, navodno, dogodio 18. marta, a koalicione snage nisu ni znale da se Bagdadi nalazi u jednom od automobila koji su tada pogođeni. On se, pišu, u tom delu Iraka skrivao jer ga „Amerikanci ne pokrivaju dobro“.- Rane koje je pretrpeo Bagdadi fatalno će osakatiti IS. Otkako je ranjen, važne odluke donose drugi, a razmišlja se i o nasledniku - rekao je za Gardijan neimenovani izvor blizak teroristima.S druge strane, portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren rekao je novinarima da je, po svemu sudeći, taj izveštaj „reciklirana priča“ i da Bagdadi nije bio meta napada 18. marta.- Ništa ne ukazuje na to da je Bagdadi ranjen ili ubijen - rekao je Voren.Otkako je postao vođa Islamske države, Bagdadi je uglavnom delovao iz senke, a vrlo retko se pojavljivao na video-snimcima, uglavnom kako bi demantovao priče o sopstvenoj pogibiji.

Sergej LavrovIS NAJVEĆI NEPRIJATELJ RUSIJENajveći neprijatelj Rusije je Islamska država, a ne SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov.- Stotine Rusa, Evropljana i Amerikanaca bore na strani Islamske države i onda se vraćaju u svoje zemlje. Neslaganja Rusije i SAD su međudržavni problemi koji se tiču svetskog poretka i treba ih rešiti pregovorima - rekao je on.

Ujedinjene nacijePOD OPSADOM 228.000 LJUDIUjedinjene nacije saopštile su da džihadisti Islamske države u samo jednom sirijskom gradu, mestu Deir ez Zor, drže pod opsadom čak 228.000 Sirijaca. Jedina humanitarna pomoć koju su UN prošlog meseca uspele da dostave opkoljenom stanovništvu u tom gradu, preko svojih lokalnih humanitarnih partnera, bilo je 140 ovaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track