Amerika partnerima u NATO namerno daje lažne informacije o prisustvu ruske vojske u Ukrajini, kaže zamenik ruskog ministra odbrane

MOSKVA - Rusija ni pod kakvim okolnostima neće ratovati sa Ukrajinom, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

"Ukrajina nije naš neprijatelj! Čak ni u teoriji to ne smatram mogućim. Očekujem da će i Kijev imati dovoljno razuma da nas ne provocira", rekao je on u intervjuu objavljenom u četvrtak u Komsomolskoj pravdi, a prenosi RIA Novosti. Antonov je pritom izrazio očekivanje od Nemačke i Francuske da će uticati kako bi sprečile ukrajinske vlasti da obnavljaju borbena dejstva na jugoistoku Ukrajine.

"I Rusija će u tome pomagati Evropi", rekao je zamenik ruskog ministra odbrane. Antonov je kazao da SAD namerno partnerima u NATO daje lažne obaveštajne informacije, na osnovu kojih oni saopštavaju da je ruska vojska prisutna u Ukrajini.

"Neki na Zapadu smatraju da su Amerikanci 'pogrešili'. A ja mislim da Amerikanci nisu pogrešili. Mislim da je baš to bio zadatak - unositi neistinu", rekao je on, ističući da nikakvih stvarni dokazi o prisustvu ruske vojske do sada nisu pruženi." Amerikanci su više puta saopštavali da su "ruski tenkovi prešli granicu". Pa, gde su oni", upitao je Antonov.

Govoreći o tome zašto Rusija nije pozvala ukrajinske eksperte na konferenciju o bezbednosti 16. i 17. aprila u Moskvi, zamenik ruskog ministra odbrane rekao je da je to stoga da bi se Kijev usredsredio na rešenje konflikta na jugoistoku zemlje.

"Veoma se nadamo da će konflikt u Ukrajini biti rešen isključivo mirnim sredstvima a ukrajinski specijalisti moći će da učestvuju na moskovskoj konferenciji narednih godina i iznesu svoja iskustva", kazao je Antonov.