Američki nacisti imaju lobistu?!
Foto: REUTERS

Kongres SAD

Američki nacisti imaju lobistu?!

Planeta -
Neću ići okolo i gurati svima svastiku pod nos, kaže prvi naci lobista

VAŠINGTON - Američka Nacistička partija registrovala je svog prvog lobistu u Kongresu.Lobiranje je uobičajena praksa na američkoj političkoj sceni, a od lobističkih grupa se očekuje da detaljano navedu interese koje zastupaju, naveo je Bi-Bi-Si.

Nacisti će "prvi put pokušati s lobiranjem i videće da li to funcioniše", izjavio je Džon Bouls (55), koji se pre nekoliko dana registrovao kao lobista, preneo je Bi-Bi-Si. On je istakao da imati "odmeren i objektivan" pristup.

"Neću ići okolo i gurati svima pod nos svastiku (kukasti krst)", rekao je Bouls.

On je izrazio uverenje da će većina kongresmena prihvatiti sastanke s njim, mada je priznao da očekuje i određenu dozu otpora, i najavio da će lobirati u oblastima političkih i građanskih prava, ustava, poljoprivrede, zdravstvene zaštite, imigracije, penzija...

Bouls, koji je 2008. godine bio predsednički kandidat Nacionalnog socijalističkog pokreta, dodao je da za lobiranje neće biti plaćen.

Američka Nacistička partija temelji se na ideologiji Džordža Linkolna Rokvela, koji je posle Drugog svetskog rata osnovao nacionalsocijalistički pokret u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track