ČISTKA U VLASTI MAKEDONIJE: Ostavke ministara i šefa obaveštajne službe zbog Kumanova!
Foto: Fonet

Na odgovornost

ČISTKA U VLASTI MAKEDONIJE: Ostavke ministara i šefa obaveštajne službe zbog Kumanova!

Planeta -
Smene i ostavke dolaze i tri dana nakon policijske akcije u Kumanovu u kojoj su poginule 22 osobe - 14 terorista i osam policajaca

SKOPLJ - Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar za saobraćaj i veze Mile Janakijeski i šef obaveštajne službe Sašo Mijalkov podneli su večeras ostavke o čemu su pismeno obavestili premijera Nikolu Gruevskog.

Portparol makedonske vlade je agenciji AFP izjavio da je Gruevski prihvatio njihove ostavke.

Jankulovska je u ostavci dostavljenoj premijeru napisala da smatra da je u ovim teškim danima za Makedoniju, zarad deblokade političke krize, vreme da se povuče sa pozicije ministarke unutrašnjih poslova, uverena da će to doprineti prevazilaženju aktuelne situacije u državi.

Janakijeski je u neopozivoj ostavci premijeru poručio da smatra da će njegova ostavka doprineti političkoj stabilizaciji Makedonije na njenom putu ka EU i NATO.

Makedonska agencija MIA je prethodno javila da je Gruevski Sobranju dostavio predlog za izbor dva nova člana vlade - umesto Jankulovske za novog ministra MUP-a predložio je Mitka Čvakova, a umesto Janasijevskog Vladu Misajlovskog.

Čakov je aktuelni direktor Biroa za javnu bezbednost, a Misajlovski je direktor Javnog preduzeća za državne puteve.

Predsednik Sobranja Janko Veljanovski je novu sednicu Sobranja zakazao za sutra u 13 časova.

Inače, u pisanoj ostavci šef tajne službe i bliski saradnik Gruevskog, Saša Mijalkov je naglasio da će nastaviti da radi u skladu sa svojim principima i ubeđenjima.

"Uvek ću biti tu za Makedoniju i naš narod", naveo je Mijalkov.

Istovremeno u Skoplju su nastavljeni antivladini protesti u kojima građani traže odgovornost za prikrivanje ubistva mladića Martina Neškoskog na slavljeničkom mitingu VMRO-DPMNE pre dve godine u Skoplju.

U ostavci Mijalkova, koju agencija MIA objavljuje integralno stoji da je funkciju koja mu je bila poverena izvršavao patrirotski i odgovorno, pre svega u interesu zemlje i građana i uvek smelo i odlučno pristupajući svakom zadatku.

Izražavajući punu podršku aktuelnom premijeru Gruevskom kome je i podneo ostavku, Mijalkov je poručio da smatra da će ovaj njegov potez pomoći u prevazilaženju političke krize koju je nametnula opozicija svojim nedržavičkim odnosom.

Svestan je, kaže, da su istina i argument, kako je rekao, na našoj strani i da će sve to tokom vremena postati još jasnije.

Opozicioni SDSM Zorana Zaeva je od polovine februara obelodanjivala medijske bombe , nezakonito snimljene razgovore, najčešće Jankuloske i Mijalkova, u vezi sa mnogim spornim slučajevima.

Makedonsku javnost je najviše potresla istina o ubistvu Neškoskog, što je policija pokušala da zataška pričom da je policajac koji je mladića pretukao bio na mitingu vladajuće stranke privatno.

Smene i ostavke dolaze i tri dana nakon policijske akcije u Kumanovu u kojoj su poginule 22 osobe - 14 terorista i osam policajaca.

Kako su saopštili makedonski zvaničnici najviše terorista je u Makedoniju došlo s Kosova, a među njima je i jedan broj onih koji su odavno poznati policija, pa i neki za kojima su raspisane međunarodne poternice.

Privedenim teroristima, a njih je 37, određen je pritvor do 30 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track