Četvorogodišnja devojčica ima IQ 159
Foto: GLAS

Četvorogodišnja devojčica ima IQ 159

Planeta -
Devojčicin koeficijent je za samo jedan manji od onog koji je imao Albert Ajnštajn

LONDON - Četvorogodišnja Hajdi Henkins iz Vinčestera, u Velikoj Britaniji, primljena je u britansku Mensu, udruženje čiji su članovi natprosečno inteligentne osobe, pošto je njen koeficijent intelegencije (IQ) 159. Devojčicin koeficijent je za samo jedan manji od onog koji je imao Albert Ajnštajn i koji ima Stiven Hoking.

Hajdi Henkins sama je naučila da čita i da broji do 40 sa dve godine, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Direktor britanske Mense Džon Stivenidž izjavio je da su roditelji devojčice "pravilno identifikovali da ona ima veliki potencijal". Prema podacima Mense, prosečan koeficijent inteligencije odrasle osobe je 100.

Henkins nije najmlađe dete u Britaniji koje je primljeno u Mensu. Oskar Rigli (Oscar Wrigley) primljen je u tu organizaciju 2009. godine sa koeficijentom inteligencije 160, a tada je imao samo dve i po godine. "Želimo da omogućimo pozitivno okruženje mladim članovima kako bi mogli dalje da napreduju", kaže Stivenidž.

Prema Mensi, talentovana deca imaju neobično dobro pamćenje, počinju vrlo rano da čitaju, pokazuju netoleranciju prema drugoj deci i veoma rano su svesni sveta oko sebe. To su ujedno i prvi znaci natprosečne inteligencije kod dece, kažu u britanskoj Mensi i dodaju da će natprosečna deca stalno postavljati raznorazna pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track