NUKLEARNA NOĆNA MORA: Zastrašujući plan džihadista koji planiraju da sprovedu u narednih godinu dana
Foto: Profimedia

Svet je zabrinut

NUKLEARNA NOĆNA MORA: Zastrašujući plan džihadista koji planiraju da sprovedu u narednih godinu dana

Planeta -
Njihov plan je da se dokopaju atomskog naoružanja preko trgovaca oružjem koji su povezani s korumpiranim pakistanskim zvaničnicima

Ovo je zastrašujuća stvarnost koju Islamska država planira da postigne u godinu dana - držati svet u šaci pomoću nuklearnog oružja.Prema izveštaju iz jednog IS-ovog propagandnog magazina, militanti planiraju da dođu u posed svoje prve nuklearne bombe u roku od 12 meseci. Njihov plan je da se dokopaju atomskog naoružanja preko trgovaca oružjem koji su povezani s korumpiranim pakistanskim zvaničnicima.

Oni ipak priznaju da bi mogli da se suoče s izazovima pri nabavci takvog oružja i da bi mogli da se pomire i s nekoliko hiljada tona eksplozivnog amonijum nitrata.Tekst je navodno napisao britanski talac i novinar Džon Kantil, a u njemu se tvrdi i da će se napadi iz prošlosti činiti beznačajnima u odnosu na buduće napade na Zapad."Biće u potrazi za nečim velikim, nečim što će bilo koju operaciju iz prošlosti učiniti da izgleda kao 'pucanj na vevericu', a što je više grupa koje obećavaju vernost verovatnije je da će uspeti da izvedu nešto doista epski", stoji u tekstu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Zapamtite, sve se ovo dogodilo u manje od godinu dana. Koliko će opasnije biti komunikacijske linije i zalihe godinu dana od danas?"

Nova propaganda usledila je nakon dve velike pobede Islamske države, među kojima je i preuzimanje gotovo potpune kontrole nad drevnom Palmirom.

Pad grada predstavlja veliki poraz za snage sirijskog predsednika Asada. Palmira je ogroman gubitak ne samo zbog svog kulturnog značaja, nego i jer će otvoriti put ekstremistima da napreduju prema ključnim područjima pod vladinim nadzorom, uključujući Homs i Damask.

Ruševine Palmire poznata su istorijska znamenitost, a postoji strah da će ih članovi IS-a uništiti kao što su učinili s velikim arheološkim nalazištima u Iraku.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track