ATINA: Vašington da se ne meša u unutrašnje stvari Grčke
Foto: Thinkstock

Ne daju Turski tok

ATINA: Vašington da se ne meša u unutrašnje stvari Grčke

Planeta -
Grčka odbacuje američki pritisak u vezi sa "Turskim tokom" i traži da se Vašington ne meša u unutrašnje stvari te zemlje.

ATINA - Ministarstvo za energetiku i životnu sredinu Grčke odbacuje izjavu specijalnog izaslanika Stejt dipartmenta za međunarorodna energetska pitanja Amosa Hokstajna - da ne treba dozvoliti izgradnju nastavka gasovoda iz Turske.

Hokstajn je na zasedanju Međunarodnog koordinacionog komiteta "Pravda za Kipar" rekao da bi "Turski tok" oslabio sve alternativne planove o isporukama energenata u Evropu i povećao evropsku zavisnost od Rusije.

"Borimo se sa energetskom krizom u Evropi i, ako Grčka bude promovisala taj gasovod, postaće deo problema, a ne rešenja", upozorio je američki funkcioner.

Prema njegovim riječima, centralna i istočna Evropa dobijaju prirodni gas samo od jednog snabdevača, i sada postoji mogućnost diversifikacije isporuka, a "Grčka je tu veliki igrač".

Grčko resorno ministarstvo odgovorilo je Hohstajnu da vlada donosi odluke na osnovu nacionalnih interesa i interesa grčkog naroda

Atina poručuje da će tranzitni gasovod sa ruskim gasom preko grčke teritorije pomoći diversifikaciju trasa transporta gasa, kao i saradnji i energetskoj bezbednosti svih evropskih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track