SVE NAPETIJE U TURSKOJ: Erdogan najavljuje vanredne izbore
Foto: Reuters

Opozicja hoće vlast

SVE NAPETIJE U TURSKOJ: Erdogan najavljuje vanredne izbore

Planeta -
Turski predsednik je najavio da su, ukoliko vladajuća AKP ili glavna opoziciona stranka ne formira vladu u roku od 45 dana, neizbežni vanredni izbori

Mandat za formiranje vlade Turske treba da dobiju opozicione stranke, koje su zbirno osvojile većinu na parlamentarnim izborima 7. juna, izjavio je lider glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

Kiličdaroglu je na konferenciji za novinare rekao da je "neprihvatljivo" da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bude glavni politički akter u koalicionim razgovorima, te da on mora da ostane u granicama koje mu postavlja Ustav.

Erdogan je tokom vikenda rekao da su, ukoliko vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ili glavna opoziciona stranka ne formira vladu u ustavnom roku od 45 dana, vanredni izbori "neizbežni".

"Milijet" je juče pisao da Erdogan planira da mandat za formiranje nove vlade najpre poveri AKP, koja je osvojila približno 41 odsto glasova, što je nedovoljno da bi vladala samostalno.

Rojters je naveo da se očekuje da Erdogan, posle konstituisanja parlamenta kasnije ovog meseca, zvanično poveri mandat AKP da formira novu vladu.

Ukoliko to ne bude učinjeno u periodu od 45 dana, on ima ovlašćenja da raspiše nove izbore.

Erdogan je, takođe, saopštio da planira da započne što skorije pojedinačne susrete sa liderima četiri partije koje su osvojile mandate u parlamentu kako bi mu saopštili njihove stavove.

"Mogao bih da počnem te sastanke pre nego što poslanici polože zakletvu, zato bih mogao da ih pozovem ove nedelje", kazao je Erdogan.

Posle ovih izbora, druga najveća grupa u parlamentu treba da bude sekularna CHP, sledi desna Partija nacionalni pokret (MHP), a u skupštinu je prvi put ušla prokurdska Narodna demokratska partija (HDP).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track