PALA PRVA TUŽBA: Belgija podigla tužbu protiv Fejsbuka
Foto: Profimedia

Ne poštuju privatnost

PALA PRVA TUŽBA: Belgija podigla tužbu protiv Fejsbuka

Planeta -
Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti podigla je tužbu protiv Fejsbuka zbog nepoštovanja privatnosti korisnika interneta

VAŠINGTON/BRISEL - Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) podigla je tužbu protiv Fejsbuka, pošto je utvrdila da ovaj servis za društvenu mrežu ne uvažava preporuke za poštovanje privatnosti korisnika interneta, i to ne samo onih koji su prisutni na njegovoj platformi.

Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv popularne društvene mreze, piše Voltstrit DŽornal. Otkako je Fejsbuk početkom ove godine uveo nove uslove korišćenja, regulatorna tela za zaštitu podataka iz Belgije, Holandije, Francuske i Španije udružile su svoje napore kako bi istražile koliko ova najveća društvena mreža poštuje privatnost posetilaca interneta.

Regulatorne komisije iz ovih zemalja pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se odbranili od sistema praćenja Fejsbuka koji, kako se navodi, deluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži.

"Iznenađeni smo i razočarani što je uprkos dogovorenom susretu za 19. juni sa predstavnicima CPVP, u ciju razmatranja njihovih preporuka, ta komisija preduzela teatralnu akciju privođenja belgijskog Fejsbuka pravdi", reagovala je portparol ove kompanije za Evropu, Tina Kulou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track