Američki vojnici se slikali sa telima bombaša samoubica
Foto: GLAS

Bolesno

Američki vojnici se slikali sa telima bombaša samoubica

Planeta -
Na fotografijama koje je danas objavio dnevnik iz Los Anđelesa, vide se vojnici 82. Vazdušne divizije, koji su u dva navrata došli u policijsku stanicu u provinciji Zabol, da bi uzeli otiske sa ostataka tela

VAŠINGTON - Američka vojska je pogođena novim skandalom u Avganistanu, pošto je list Los Anđeles tajms objavio fotografije vojnika koji poziraju sa ostacima tela avganistanskih bombaša samoubica. Ovo je četvrti incident vezan za Amerikance u Avganistanu u poslednjih nekoliko meseci.

Sve je počelo u januaru kada su objavljene fotografije američkih marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanskim borcima, da bi već sledećeg meseca bes Avganistanaca izazvalo paljenje knjiga Kurana u vojnoj bazi SAD u toj zemlji. Prošlog meseca je jedan narednik američke vojske ubio 17 avganistanskih civila, uglavnom žena i dece, što je naišlo na oštru osudu vlasti u Kabulu.

Na fotografijama koje je danas objavio dnevnik iz Los Anđelesa, vide se vojnici 82. Vazdušne divizije, koji su u dva navrata došli u policijsku stanicu u provinciji Zabol, da bi uzeli otiske sa ostataka tela bombaša samoubica. Oni su se nakon toga, zajedno sa avganistanskim policajcima nasmejani slikali, tako što su dvojica vojnika držali delove nogu, dok je jedan vojnik na slici pokazao srednji prst. Los Anđeles tajms navodi da su fotografije napravljene u februaru i maju 2010.godine i da ih je listu dostavio jedan od vojnika iz te jedinice. Pentagon i Vojska SAD su najavili krivičnu istragu povodom celog slučaja, navodeći da takvo slikanje predstavlja kršenje armijskih standarda.

Vojska je ipak dodala, da takvo ponašanje nekolicine vojnika ne predstavlja američku armiju u celosti. Vojnik koji je dostavio fotografije je zahtevao anonimnost, rekavši da je to učinio da bi pokazao koliki nivo nediscipline postoji među američkim vojnicima u Avganistanu, što ugrožava bezbednost u bazama u kojima se nalaze. On je kazao da su vojnici koji su se slikali iz jedinice koja je izgubila čak 35 ljudi u napadima bombaša samoubica.

Vojska SAD je zatražila od Los Anđeles tajmsa da ne objavljuje fotografije, ali je uredništvo lista odlučilo da ipak objavi dve, od 18 fotografija koje su dobili, istakavši da američki čitaoci imaju pravo da znaju sve aspekte misije u Avganistanu. List je pokušao da kontaktira osmoricu vojnika koji se vide na slikama, od kojih su neki i danas u misiji u Avganistanu, ali oni nisu želeli da odgovore na pitanja vezana za incident.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track