Kako sam preživela?
Foto: Pl

Devojčica heroj

Kako sam preživela?

Planeta -
Ispovest Tarane Akbari, poznate s fotografije koja je dobila Pulicerovu nagradu, na kojoj stoji usred gomile leševa

KABUL - Čudo!Devojčica Tarana Akbari (11) iz Avganistana postala je dete heroj nakon što je fotografija, na kojoj ona u zelenoj haljinici uplakanog lica stoji u gomili leševa, obišla čitav svet. Fotograf Masud Hoseini ovekovečio je trenutak kad je mala Tarana čudom preživela napad bombaša samoubice u Kabulu u decembru 2011, u kojem je stradalo 70 ljudi, i za svoj rad dobio prestižnu Pulicerovu nagradu.

Pet meseci posle stravične eksplozije u kojoj je izgubila brata, devojčica u zelenoj haljini, kako su svi počeli da je zovu, i dalje ima noćne more. Prema njenim rečima, krvavi prizor je i dalje progoni i u snu i na javi.

- Kad sam videla sliku, pomislila sam: „Kako li sam preživela?“ Sva ta tela su bila oko mene, a samo sam ja živa - priča devojčica.

U trenutku eksplozije Tarana se nalazila ispred hrama u kojem se proslavljao šiitski praznik Ašura. Od 17 žena i dece iz Taranine porodice koji su se zadesili na pogrešnom mestu u trenutku kad se dogodio napad, poginulo je njih sedmoro, a među njima bio je i njen rođeni brat Šoaib, koji je imao samo sedam godina. Ona i njena rođena sestra, stara četiri godine, bile su teško ranjene. Tarana od napada ima trajne posledice. Ona hramlje, na nogama i rukama ima velike ožiljke, a njena sestrica ima stravične ožiljke na stomaku. Svakodnevne vesti o bombaškim napadima u Avganistanu, poput onoga koji je preživela, samo otežavaju njen oporavak.

- To me uvek iznova uplaši. Ne mogu da budem srećna jer je moja porodica uništena u toj eksploziji - kaže Tarana.

Još se oporavlja od povreda

Tarana Akbari još se oporavlja od povreda. Ona i dalje ne ide u školu, zbog jakih bolova. Vreme provodi igrajući se sa sestrama, ali se nada da će joj biti bolje i da će ponovo moći da pohađa časove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja