Indija uspešno isprobala balističku raketu
Foto: REUTERS

Raketna sila

Indija uspešno isprobala balističku raketu

Planeta -
Agni-V s nuklearnim kapacitetom može da dosegne do glavnih gradova Kine - Pekinga i Šangaja

NJU DELHI - Indija je danas uspešno testirala balističku raketu "Agni-V" ("Vatra"), koja može da dostigne ciljeve udaljene do 5.000 kilometara, javio je televizijski kanal NDTV, pozivajući se na zvanične izvore.

Zapadne novinske agencije AP i Rojters navode da "nova raketa s nuklearnim kapacitetom omogućava prvi put dostizanja glavnih gradova Kine - Pekinga i Šangaja".

Indijski premijer Manmohan Sing i ministar odbrane Aračkaparambil Kurien Entoni (A.K. Antony) čestitali su indijskim naučnicima na uspešnom testiranju, za koje je ministar odbrane rekao da predstavlja "prekretnicu u indijskom raketnom programu", preneo je Frans pres.

Načelnik Organizacije za odbrambena istraživanja i razvoj Vidžaj Kumar Sarasvat rekao je da je sada Indija "raketna sila", navela je francuska agencija.

Uoči lansiranja, portparol tvorca rakete, indijske Organizacije za odbrambenua istraživanja i razvoj (Defense Researć and Development Organization), Ravi Gupta rekao je da će ono predstavljati deo "skoka indijskog strateškog potencijala".

Prema izveštajima medija, raketa je lansirana sa poligona na ostrvu Viler kod obale istočne savezne države Orisa.

Testiranje je trebalo da bude održano juče, ali je odloženo zbog, kako je zvanično saopšteno, loših meteoroloških uslova.

Indijska štampa opisuje raketu "Agni-V" kao trostepenu, dužine 17 metara i približne težine oko 50 tona, koja može da se koristi sa različitim vrstama bojevih glava, uključujući nuklearne, na udaljenosti većoj od 5.000 kilometara, što je blizu interkontinentalnom dometu.

Ranije je Sarasvat rekao da raketa omogućava Indiji da uđe u prestižni klub država koje imaju interkontinentalne balističke rakete, dometa minimun 5.500 kilometara.

AFP navodi da za sada nema zvanične reakcije Kine, ali da je državni list Global tajms upozorio u svom uvodniku Indiju da "ne treba da precenjuje svoju snagu".

"Indija treba da bude svesna da je kineska nuklearna snaga jača i pouzdanija", navedeno je u uvodniku tog lista.

Balističke rakete tog dometa trenutno imaju samo stalne članice Saveta bezbednosti UN (Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i Francuska), a nekoliko zemalja vrši istraživanja na takvim projektima.

Prema stručnjacima Organizacije, "Agni-V" treba da bude još nekoliko puta testirana i očekuje se da će biti spremna za predaju na borbeno dežurstvo 2014-2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track