LAVROV NA SAMITU BRIKS: Hitno ukinuti embargo na oružje Iranu
Foto: Reuters

Ruska inicijativa

LAVROV NA SAMITU BRIKS: Hitno ukinuti embargo na oružje Iranu

Planeta -
Iran daje stalnu podršku borbi protiv Islamske države i ukidanje embarga na oružje pomoći će Iranu da unapredi svoju efikasnost u borbi protiv terorizma, kaže šef ruske diplomatije

UFA - Rusija je pozvala danas na hitno ukidanje američkog embarga na isporuku oružja Iranu, ističući da bi to pomoglo Teheranu da podigne svoj doprinos u borbi protiv terorizma.

"Mi pozivamo na ukidanje embarga što pre moguće i podržaćemo odluke koje iranski pregovarači donesu", izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom samita država BRIKS-a u ruskom gradu Ufi, preneo je Rojters.

"Iran daje stalnu podršku borbi protiv Islamske države i ukidanje embarga na oružje pomoći će Iranu da unapredi svoju efikasnost u borbi protiv terorizma", rekao je Lavrov. Lavrov je kazao da je sporazum sa Iranom "na dohvat ruke" i da je spreman da se vrati u Beč, kada to bude potrebno, ali da je kvalitet sporazuma mnogo značajniji od rokova.

Embargo na oružje jedan je od kamena spoticanja u razgovorima između Irana i šest svetskih sila, među kojima je Rusija, u Beču, o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se sastane sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem kasnije u toku dana u Ufi. Rohani će sutra prisustvovati bezbednosnom samitu u tom ruskom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track