Najnovije vesti

NAUČNICI VERUJU DA ĆE SE NEKE REKE ZALEDITI: Za 15 godina počinje ledeno doba!
Foto: AP

Posledica solarnog minimuma

NAUČNICI VERUJU DA ĆE SE NEKE REKE ZALEDITI: Za 15 godina počinje ledeno doba!

Planeta
02:34h
Naučnici predviđaju da će između 2030. i 2040, doći do smanjenja sučeve aktivnosti za 60 odsto, što će dovesti do kraćeg ledenog doba, sličnog onom koji je zadesilo Zemlju u periodu od 1645. do 1715

LONDON - Zbog promena u ciklusima sunčevih aktivnosti, našu planetu bi 2030. godine moglo da zadesi "mini ledeno doba", tvrde naučnici u studiji koju je objavilo britansko Kraljevsko astronomsko društvo.

Oni veruju da će u narednim godinama nastupiti period slabije aktivnosti, poznat kao veliki solarni minimum.

Naime, oni predviđaju da će između 2030. i 2040, doći do smanjenja sučeve aktivnosti za 60 odsto, što će dovesti do kraćeg ledenog doba, sličnog onom koji je zadesilo Zemlju u periodu od 1645. do 1715.

To vremensko razdoblje, nazvano malo ledeno doba, nije imalo uticaj na globalnu klimu, ali je bilo povezano sa vrlo oštrim zimama u Evropi i Severnoj Americi.

Zbog velikih hladnoća bi se zamrzla i Temza. Novi naučni model izračunat je na osnovu dinamo efekta dva sloja materije u sastavu Sunca.

"Kombinacijom efekata valova i njihovim upoređivanjem sa raspoloživim podacima trenutnog sučevog ciklusa, naše predviđanje pokazuje 97 odsto tačnosti", navela je prof Valentina Žarkova koja je svoje zaključke predstavila na skupu Kraljevskog astronomskog društa u velškom gradu Lendudno.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track