OPASNA DEČJA IGRA U VOJNIĆU: Metak iz vazdušne puške se zabio dečaku u čelo
Foto: Profimedia

Dete operisano i oporavlja se

OPASNA DEČJA IGRA U VOJNIĆU: Metak iz vazdušne puške se zabio dečaku u čelo

Planeta -
U igri s drugom opalila je vazdušna puška i zrno se zabilo trinaestogodišnjem dečaku u glavu. Hitno je operisan i stanje mu je stabilno. Policija još istražuje okolnosti slučaja

VOJNIĆ - "Sin je stabilno, probudio se posle operacije i rekao: Dobro sam!", kaže Zoran Basara iz Vojnića kod Karlovca. Njegov sin Neven (13) u sredu se igrao s najboljim prijateljem na školskom igralištu u centru mesta sa vazdušnom puškom. Opalila je, a metak pogodio je dečaka u čelo.

Policija još istražuje okolnosti celog slučaja. Nije poznato ko je držao pušku, da li je s dečacima bilo još dece, niti kako su se deca domogla puške. Meštani govore kako su videli samo njih dvojicu kako se igraju.

Navodno mu je metak probio čeonu kost između očiju, zatim probio mozak i zastao u malom mozgu. Neven je, od utorka bio kod porodičnih prijatelja.

Ne zna se ko ga je pogodio

"Još ne znamo šta se tačno dogodilo i kako je stradao. Odmah pošto je povređen majka prijatelja ga je odvezla u Dom zdravlja u Vojniću. Doktor ga je pregledao, previo mu ranu i pustio ga kući", govori otac Zoran.

Prijateljeva majka, koja je dečaka odvezla kod lekara i pružila mu pomoć, nije htela ništa da komentariše jer je još pod velikim šokom, a lekar Doma zdravlja Vojnić, dr Marijan Glučina, koji ga je primio govori kako se činilo da je rana manja.

"Dečak je doveden u ambulantu oko 14.30 sati. Povreda je bila manja, nije moglo da se uoči da je metak probio čelo. Ranu sam previo i njegovoj pratnji poručio da prate dečakovo stanje, te ako se pogorša da se odmah jave."

Ubrzo mu se stanje zaista pogoršalo. Roditelji su hitno krenuli prema bolnici.

"Pokupio sam ga, ali sin je stalno ponavljao kako mu je loše i muka, da ga boli glava, da je umoran, a počeo je i da povraća krv", govori šokirano otac. Zabrinuti roditelji su ga hitno odvezli u Opštu bolnicu u Karlovcu.

"Nije želeo da kaže kako je stradao, nije uopšte mogao o tome da razgovara. Stalno je samo ponavljao da mu nije dobro", kažu roditelji.

"Primili smo dečaka s ranom u predelu čela, pa ga odmah posle sat vremena uputili na Odeljenje neurohirurgije u KBC Rebro", kaže je Suad Crnica, sanacijski upravnik Opšte bolnice Karlovac.

Lekari KBC-a Rebro su operisali dečaka u sredu oko ponoći, a od majke ranjenog dečaka Dragane saznajemo da mu je iz mozga izvađen metak. Čim se probudio posle operacije vedio je lica roditelja.

"Metkić je izvađen, sve je prošlo u redu, probudio se i komunicirao s nama. Za sada je sve u redu, a nadamo se da će tako i ostati, te da će se naš sin potpuno opraviti, bez posledica. Ne znamo kako se to dogodilo, a on nije želeo da nam govori o tome jer ga je jako bolela glava", rekla je Dragana.

Neurohirurg Miroslav Gjurašin iz Klaićeve bolnice objašnjava kako se deca posle ovakvih povreda i operacija najčešće vrlo dobro oporave.

"Postoje projektili velike i male brzine. Kod projektila velike brzine retko ko može da preživi jer su izlazne rane ogromne, a samim tim i gubitak tkiva mozga. Kod projektila manje brzine, kao što je ovaj slučaj, velike su šanse da pacijent preživi. Pogodio je čeoni deo mozga pa tim više. Naime, metak ima slabiju snagu i nema izlazne rane, pa je i šteta manja. Mozak se pogotovo kod dece može vrlo dobro sanirati ako nije oštetio deo za pokretanje ruku i nogu ili vid", objašnjava neurohirurg Gjurašin.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track