FOTO OD OVOG MOMENTA SVET NIJE BIO ISTI: Ovako je izgledao Buš kad je saznao za 11.septembar 2001.

Centar za hitne operacije

FOTO OD OVOG MOMENTA SVET NIJE BIO ISTI: Ovako je izgledao Buš kad je saznao za 11.septembar 2001.

Planeta -
Slike koje je objavio Američki arhiv prikazuju susret Buša sa predstavnicima svog kabineta i centra za hitne operacije u Beloj kući nekoliko sati posle terorističkog napada
1 / 12

VAŠINGTON - Američki arhiv nedavno je objavio fotografije, snimljene nekoliko trenutaka kada je administracija tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg saznala za teroristički napad na Njujork i Pentagon 11.septembra 2001.

Slike koje je objavio Američki arhiv prikazuju susret Buša sa predstavnicima svog kabineta i centra za hitne operacije u Beloj kući nekoliko sati posle terorističkog napada .

Na fotografijama starim skoro 14 godina, se vide osim Džordža Buša i nekadašnji potpredsednik SAD Dik Čejni, državni sekretar u Stejt dipartmentu penzionisani general Kolin Pauel, i tadašnja savetnica za nacionalnu bezbednost, a kasnije državna sekretarka Kondoliza Rajs inače bliska Buševa saradnica.

Podsetimo u terorističkim napadima u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvanije gde se srušio avion na letu 93 s kojim su teroristi trebali da se zakucaju u Belu kuću poginulo je oko 3.000 ljudi.

Dramatični događaji koji su sledili posle tog datuma obeležili su deceniju početka 21. veka, a posledice toga su i danas vidljive svakodnevno preko medija.

Posle napada na Njujrok i Vašington, Sjedinjene države pokrenule su globalni rat protiv terorizma i terorističkoj organizaciji Al Kaida čiji lider Osama Bin Laden je ubije u Pakistanu 2011. godine.

Za samo dve godine od terorstičkog napada Amerika je otvorila širom sveta nekoliko forntova od kojih su najznačajniji bili u Avganistanu i Iraku, a neki od tih frontova su i dalje aktuelni.

Takođe politička i bezbednosna karta sveta je poprilično promenjena.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track