POTPISIVANJE U BEČU: BiH prihvatila sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom
Foto: Printscreen Yt

PREVLAKA sUTORINA

POTPISIVANJE U BEČU: BiH prihvatila sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom

Planeta -
Predsedništvo BiH je prihvatilo inicijativu za vođenje bilatralnih razgovora sa Crnom Gorom o razmeštanju diplomatsko-konzularnih predstavništava

SARAJEVO - Predsedništvo BiH prihvatilo je sporazum o određivanju državne gradnice sa BiH, čime su stvoreni preduslovi da on bude potpisan u Beču 27. avgusta, javili su crnogorski mediji.

Time je praktično zatvoreno pitanje Sutorine, koji je deo javnosti u BiH smatrao spornim.Predsedništvo BiH je prihvatilo inicijativu za vođenje bilatralnih razgovora sa Crnom Gorom o razmeštanju diplomatsko-konzularnih predstavništava.

To je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije.

Ministri inozemnih poslova Crne Gore i BiH su početkom jula najavili da će ugovor biti potpisan na Bečkoj konferenciji.

Crna Gora i BiH su 2014. godine usaglasile ugovor o državnoj granici, ali su pojedini politički krugovi u Sarajevu otvorili to pitanje tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH.

Otvaranje pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom BiH je zateglo odnose dve države, pa je Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je bh. strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije.

Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica, poručivši da brzo šalje ambasadora u Sarajevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja