KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV: Evo kako sad Slovenci pokušavaju da zamene teze
Foto: Profimedia

Šta piše slovenačka štampa

KURIROVA AFERA PIRANSKI ZALIV: Evo kako sad Slovenci pokušavaju da zamene teze

Planeta -
Većina slovenačkih medija otkrivanje afere naziva "obaveštajnom" ili "špijunskom" koju su navodno pripremile hrvatske obaveštajne službe kako bi kompromitovale arbitražni sporazum

ZAGREB - Posle afere Piranski zaliv koju je otkrio Kurir, a koja je uzdrmala Evropu, Ljubljana pokušava da zameni teze. Evo šta pišu slovenački mediji...

NEWSWEEK OTKRIVA AUDIO-SNIMAK: Ovom taktikom su Slovenci uzeli Hrvatima Piranski zalivVasilika Sancin, profesorka Pravnog fakulteta u Ljubljani tvrdi da Hrvatska ne može da odustane od sporazuma kao i da hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija, ni međunarodna zajednica. Vodeći slovenački mediji u današnjim komentarima navode da će se Slovenija svim silama odupreti pokušaju Hrvatske da otkaže arbitražni sporazum, pri čemu će iskazati političko jedinstvo vladajućih stranaka i opozicije. Uz to slovenačka vlada veruje da otkazivanje sporazuma zbog regionalne stabilnosti ne bi dopustila ni međunarodna zajednica.

HAOS NA BALKANU POSLE PISANJA KURIRA: Pljušte otkazi zbog afere Piranski zaliv!

Većina slovenačkih medija otkrivanje afere naziva "obaveštajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obaveštajne službe kako bi kompromitovale arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su arbitražne sudije sklone da u graničnom sporu daju za pravo Sloveniji.

DRAMATIČNA SITUACIJA U REGIONU POSLE PISANJA KURIRA Slovenci i Hrvati u ratu i za četiri sela!Ljubljansko Delo navodi da je arbitražni sporazum potpisan 2009. obavezujući dokument "čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi", te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

- Hrvatska ne može da odstupi od toga da arbitražni sud granični spor sa Slovenijom reši po pravilima arbitražnog sporazuma - izjavila je za "Delo" Vasilika Sancin, profesorka Pravnog fakulteta u Ljubljani i članica stručnog tima za praćenje arbitraže. Prema njenim rečima jedan deo arbitražnog sporazuma već je ispunjen jer je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore sa EU i omogućila joj punopravno članstvo.

VANREDNO STANJE U HRVATSKOJ POSLE PISANJA KURIRA PUSIĆEVA: Šokirani smo i vrlo zabrinuti za Zaliv!

- Deo sporazuma je time ispunjen, a sada treba biti ispunjen i deo koji se odnosi na granični spor - tvrdi Sancin, dodavši da hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija ni međunarodna zajednica. Predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez izjavio je za isti list da Hrvatska pokušava da poništi arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspeti i da će slovenačka politika u tome zauzeti jedinstven stav.

Tajni razgovori

Objavljeni tajni razgovori Sekolca i Drenik za Brgleza su, kako je rekao, bili "veliko iznenađenje" koje će imati svoje posledice, ali će sporazum o arbitraži opstati.- Slovenija mora da učini sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma - kazao je Brglez.- Nadam se da će se vruće glave brzo ohladiti jer će u suprotnom slučaju napetost među našim državama opet porasti - kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.- Trojica profesionalnih sudija u arbitraži teško daće moći da priušte veću promenu odluke o toku granice u odnosu na onu koju su utvrdili proteklih meseci, kako zbog vlastitog kredibiliteta, tako i zbog opšte nepristranosti suda kao takvog, navodi ljubljanski Dnevnik u komentaru Aleš Gaube.

(EPK/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track