EU KAO DOBAR BIZNIS: Nove članice Austriji donele profit od 39 milijardi evra
Foto: Reuters

Novac pre svega

EU KAO DOBAR BIZNIS: Nove članice Austriji donele profit od 39 milijardi evra

Planeta -
Austriji su od 2004. godine nove zemlje članice Evropske unije donele profit od 39 milijardi evra, a očekuje se da to tržište za Austriju i dalje bude profitabilno, uprkos neizvesnim ekonomskim i socijalnim prilikama u tim zemljama

Prema studiji koju je uradio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, Austrija je u Sloveniji i Hrvatskoj najveći direktni investitor, a u Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj drugi, dok je u Mađarskoj na četvrtoj poziciji, prenosi portal Beč internešenal (Wien International)

Investicije Austrije u istočnu Evropu su porasle sa 400 miliona evra u 1990. godini na 67,2 milijarde evra u 2012.

Investicije u sedam novih zemalja Evropske unije Austriji su u periodu od 2006. do 2014. donele profit od 31 milijardu evra. Kako se navodi, najmanje četvrtina te sume (oko 8,3 milijarde evra) reinvestirana je u zemlje centralno-istočne Evrope.

Što se povraćaja investicija tiče, najveći je bio iz Češke, 6,7 milijardi evra a zatim iz Madjarske 3,8 milijardi evra. Na trećem mestu, po ovom kriterijumu, nalazi se Slovačka, sa 3,47 milijardi evra, slede Rumunija sa 2,99 milijardi, Hrvatska sa 2,49 milijardi, Poljska sa 2,2 milijarde evra i Slovenija sa 982 miliona evra.

Prema analizi WIIW, glavni privredno-politički izazov u celoj Evropskoj uniji biće povećanje privrednog rasta, kako bi se sprečila masovna nezaposlenost.

S tim u vezi, navodi portal, trebalo bi motivisati sektor preduzetništva, koji bi morao da prekine sa štednjom i otpočne sa investicijama.

Prema mišljenju stručnjaka, svež kapital bi podstakao konjunkturu i stabilizovao nacionalne ekonomije. WIIW za nove zemlje članice Evropske unije ove godine računa s prosečnim ekonomskim rastom od 3,0 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track