Oland dobio Sarkozija!

Izbori u Francuskoj

Oland dobio Sarkozija!

Planeta -
Kandidat socijalista pobedio aktuelnog predsednika u prvoj internet kampanji u toj zemlji. Glasalo se na Tviteru i Fejsu

PARIZ - Prekretnica.Socijalistički kandidat za predsednika Francuske Fransoa Oland, pored toga što mu istraživanja predviđaju pobedu na izborima, dobio je rat protiv svog najvećeg rivala Nikole Sarkozija i na internetu. Prvi put u Francuskoj predizborna kampanja vodila se i na društvenim mrežama, a Oland ima profil na Tviteru s najvećim brojem sledbenika, čak 234.860. Sarkozi ih ima znatno manje - 168.165.

Prema ocenama analitičara, predizborna kampanja ove godine predstavlja prekretnicu u istoriji francuske politike jer su prvi put svi kandidati uključili internet i društvene mreže u svoju strategiju.

Od ukupno 66 miliona francuskih građana, 75 odsto koristi internet, dok 25 miliona ljudi ima nalog na Fejsbuku, a na biračkom spisku je 43 miliona Francuza.

Dva pretendenta na predsedničku funkciju, osim na Fejsbuku i Tviteru, takmičila su se i na raznim sajtovima, jedan drugog omalovažavali i izvrgavali ruglu.

Prema poslednjim anketama, u prvom krugu izbora, koji se održava danas Oland i Sarkozi će od ukupno deset kandidata ući u drugi krug. Olandu predviđaju 29, a Sarkoziju 27 odsto glasova u prvom krugu. Istraživanja govore da će u drugom krugu Oland dobiti 57 odsto glasova, a Sarkozi 43 procenta.

Izbori koštaju 217,3 miliona €

Predsednički izbori u Francuskoj, prema procenama, koštaće državu 217,3 miliona evra. To znači da će svakog birača izbori koštati po jedan evro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track