Najnovije vesti

Da si moje dete, ubila bih te!

Da si moje dete, ubila bih te!

Planeta
Studentkinji Lamiji Topčagić iz Sarajeva nije dozvoljeno da da krv jer je lezbijka, a bibliotekarka joj je čak i pretila

SARAJEVO - Skandal na univerzitetu.Lamiji Topčagić, studentkinji treće godine komparativne književnosti i bibliotekarstva na sarajevskom Filozofskom fakultetu, zabranjeno je da dobrovoljno da krv jer je lezbijka.

Da skandal bude veći, nakon što se javno deklarisala, bibliotekarka na fakultetu uvredila ju je rečima: „Da si moje dete, ubila bih te na mestu!“

U četvrtak je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu organizovano dobrovoljno davanje krvi, a neposredno pre toga studenti su morali da popune formular Zavoda za transfuziju FBiH. U delu „Osobe koje ne treba da daju krv“ navedene su „osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte s homoseksualcima“, što je naljutilo troje studenata.

Lamija Topčagić, Nedžmina Šeta i Amar Numanović obratili su se kabinetu dekana i ukazali na diskriminaciju. Rečeno im je da fakultet nije odgovoran za sadržaj formulara, a studenti su počeli da upozoravaju ostale da je formular diskriminišući i suprotan osnovnim ljudskim pravima.

Nakon toga jedan od bolničara fizički je nasrnuo na Amara Numanovića, a umešala se i bibliotekarka s fakulteta, nazvavši studente narkomanima i propalitetima. Kad su oni pokušali da objasne da su njihova prava ugrožena, bibliotekarka je nastavila s vređanjem, a na kraju je zapretila da će ih posle nastave čekati ispred zgrade fakulteta.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...