(UZNEMIRUJUĆI FOTO 18+) UŽAS ISLAMSKA DRŽAVA ZVANIČNO: Hrvat Tomislav Salopek je pogubljen
Foto: Printskrin

Tragedija

(UZNEMIRUJUĆI FOTO 18+) UŽAS ISLAMSKA DRŽAVA ZVANIČNO: Hrvat Tomislav Salopek je pogubljen

Planeta -

Fotografija je objavljena na Tviteru pod naslovom "Poruka Hrvatskoj za njeno ućešće u ratu protiv Islamske države". Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio saučešće porodici Salopek

ZAGREB - Teroristička organizacija Islamska država (ISIL) objavila je da je pogubila hrvatskog taoca Tomislava Salopeka, kog je otela 22. juna u Egiptu dok je išao na posao u francusku firmu.

Portalu zagrebačkog Jutarnjeg lista istu informaciju je potvrdio izvor iz egipatskog dnevnika Aljom al Sabea.

Nedelju dana pošto su dali ultimantum egipatskoj vlasti da oslobode grupu islamistkinja koje izdržavaju kaznu zatvora u zamenu za hrvatskog taoca Tomislava Salopeka i pošto je Kairo odbio njihove zahteve, džihadisti Islamske države poluostrva Sinaj objavili su fotografiju odrublivanja glave Tomislavu Salopeku.

To je prvo pogubljenje jednog Zapadnjaka koje je izveo ovaj ogranak ISIL.

Poslednji snimak Tomislava Salopeka (Foto: Printscreen YouTube)
Poslednji snimak Tomislava Salopeka (Foto: Printscreen YouTube)

Slika je danas podeljena na Tviteru pod naslovom "Poruka Hrvatskoj za njeno učešće u ratu protiv Islamske države".

Informaciju o smrti prvi je objavio AFP, koji se poziva na izvore SITE intelligence group, koji je i prvi objavio video-snimak u kom Salopek moli za život.

Hrvatska je svim silama pokušala da isposluje njegovo oslobađanje, njegov otac je apelovao na otmičare da mu oslovode sina koji je u Egiptu samo zarađivao hleb za svoju porodicu, ali ništa nije uspelo.

Tomislav Salopek je ostavio za sobom suprugu i dvoje dece.

PREMIJER SRBIJE IZRAZIO SAUČEŠĆE SALOPEKOVOJ PORODICI

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izrazio je danas saučesće porodici hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, koga su, prema navodima medija, pogubili pripadnici Islamske države.

"Ako su istinite te tvrdnje, u ime Vlade Srbije, Hrvatskoj i porodici Tomislava Salopeka izražavamo najdublje saučešće", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srpskog narodnog veća i potpredsednikom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

U Zagrebu je održana vanredna konferencija za medije na kojoj je premijer Zoran Milanović izjavio da se ne može još utvrditi autentičnost fotografija.

"Ne možemo, niti znamo kako da potvrdimo da je to 100 posto istina, ali ono što vidimo nas užasava. Pozivam sve da decu tim prizorima ne izlažu i da to ne dele. Potvrdu možda nećemo imati ni idućih dana. Bojim se da se prvi put hrvatskom građaninu dogodilo ono što se događa drugim državljanima", rekao je Milanović.

http://www.youtube.com/watch?v=AKmE4_JLTNU

(Večernji list/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja