SMUČILA IM SE GRČKA DRAMA: Više od polovine Nemaca protiv nove pomoći Atini
Foto: Reuters

Anketa pokazala

SMUČILA IM SE GRČKA DRAMA: Više od polovine Nemaca protiv nove pomoći Atini

Planeta -
Ubeđeni su da grčka vlada neće sprovesti ekonomske reforme, navodi se u anketi instituta Forsa

BERLIN - Jedna trećina od ukupno 1.002 anketiranih ispitanika podržava dodelu novog programa pomoći Grčkoj, dok je 57 odsto ispitanika protiv pružanja dalje pomoći Atini, a 84 odsto njih smatra da Grčka neće biti u stanju da sprovede obećane reforme, prenosi Rojters.

Anketa je, takođe, pokazala da 47 odsto Nemaca podržava oštar stav domaćeg ministra finansija Volfganga Šojblea u pregovorima sa Grčkom, dok je za stav nemačke kancelarke Angele Merkel bilo 41 odsto ispitanih.

Kako podseća Rojters, poslanici u grčkom parlamentu počeli su danas raspravu o trećem paketu međunarodne pomoći, u vrednosti od 85 milijardi evra, pred sutrašnje glasanje u Briselu, na kojem će ministri finansija evrozone doneti odluku.

Ponude za luku Pirej do oktobra, za Solun do februara

ATINA - Grčka agencija za privatizaciju odredila je rokove za dostavljanje ponuda za kupovinu dve najveće luke u zemlji i nacionalnog železničkog operatera Trainose, što je uslov za dobijanje trećeg paketa pomoći od međunarodnih kreditora.

Rok za podnošenje ponuda za preuzimanje luke Pirej je oktobar, za kupovinu grčke železnice je decembar, a za luku Solun je februar 2016. godine, saopštila je agencija za privatizaciju, a prenosi Rojters. Prema kopiji memoranduma od 29 stranica, u koju je Rojters imao uvid, planirano je da od privatizacije između 2015. i 2017. godine, Grčka prikupi ukupno 6,4 milijarde evra.

U memorandumu se pominje i niz mera koje vlada u Atini mora sprovesti kako bi dobila novi trogodišnji paket pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra. Krajem prošle godine, nemačkoj kompaniji Fraport je dodeljena koncesija za upravljanje sa 14 regionalnih aerodroma u Grčkoj, ali je transakcija obustavljena kada je levičarska vlada Aleksisa Ciprasa u januaru preuzela vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track