TENZIJE SE SMIRUJU: Ukinuto vanredno stanje u Fergusonu

Mirno

TENZIJE SE SMIRUJU: Ukinuto vanredno stanje u Fergusonu

Planeta -
Drago mi je što mogu da saopštim da su naše policijske snage uspostavile red, kako bi sprečile dalje nasilje, rekao je predstavnik okružnih vlasti

FERGUSON - Vlasti okruga Sent Luis u Misuriju ukinule su danas vanredno stanje, uvedeno početkom nedelje u pregrađu Ferguson, kada je tamo izbilo nasilje na obeležavanju godišnjice smrti crnog tinejdžera Majkla Brauna, koga je ubio beli policajac.

"Pošto smo preispitali šta se događalo poslednje četiri večeri, kada je vanredno stanje bilo na snazi, drago mi je što mogu da saopštim da su naše policijske snage uspostavile red, kako bi sprečile dalje nasilje u Fergusonu", saopštio je predstavnik okružnih vlasti Stiv Stendžer.

Pre nekoliko dana bilo je haotično, Foto: Reuters
Pre nekoliko dana bilo je haotično, Foto: Reuters

Vlasti okruga Sent Luis produžile su u četvrtak za još najmanje 24 sata vanredno stanje u Fergusonu. Protesti su od ponedeljka mnogo mirniji i u poslednjih 48 sati niko nije uhapšen. Tokom mirnog marša povodom obeležavanja godišnjice ubistva Majkla Brauna došlo je do pucnjave između policije i 18-godišnjeg crnca Tajrona Harisa, koji je optužen za napad na policijske službenike.

U Fergusonu je obeležena godišnjica smrti crnog tinejdžera Majkla Brauna komemorativnim maršom, koji se završio nasilnim protestom, pucnjavom i ranjavanjem dva demonstranta. Oko 150 ljudi uhapšeno je tokom nekoliko dana protesta u Fergusonu. Nenaoružanog Brauna ubio je 9. avgusta prošle godine u Fergusonu od beli policajac, što je pokrenulo osnivanje opštenacionalnog pokreta "Životi crnaca su važni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja