DA LI JE VREME ZA POMIRENJE: Zastava SAD vijori se na Kubi posle 54 godine

Otvorena ambasada u Havani

DA LI JE VREME ZA POMIRENJE: Zastava SAD vijori se na Kubi posle 54 godine

Planeta -
Na ceremoniju su došla i tri marinca koja su 3. januara 1961. godine spustili američku zastavu kada su zahladili odnosi ove dve države

HAVANA - Zastava Sjedinjenih Američkih Država, istaknuta je danas na zgradi ambasade te zemlje u Havani, prvi put od 1961. godine. Marinci, čuvari upravo ponovo otvorene američke amabasade na Kubi, podigli su zastavu prvi put posle 54 godine, obeleživši tako kraj dugog perioda prekinutih odnosa između dve zemlje.

Čast da podigne zastavu pripala je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, koji je na ceremoniju došao u pratnji tri bivša marinca, danas 70-godišnjaka, koji su američku zastavu spustili 3. januara 1961. godine. Keri je na ceremoniji pozvao na političku otvorenost na Kubi i priznao da nekadašnja politika SAD nije dovela do demokratije u toj zemlji.

"Uvereni smo da je narodu Kube potrebna istinska demokratija, u kojoj ljudi slobodno biraju svoje lidere, iznose svoje ideje i poštuju svoju veroispovest", rekao je Keri. "Budućnost Kube treba da oblikuju Kubanci", dodao je američki državni sekretar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track