Rusko-kineski manevri
Foto: Rts

Rusko-kineski manevri

Planeta -
Kina i Rusija počele vojne pomorske vežbe nedaleko od kineske obale. U manevrima učestvuje 16 kineskih brodova i četiri broda ruske ratne mornarice

Nedaleko od kineske obale počele su zajedničke pomorske vežbe Kine i Rusije. Ti manevri, koji će trajati šest dana, odvijaju su u Žutom moru, duž istočnih obala Kine, javlja Čajna njuz servis.

U izveštaju agencija Sinhua navodi se da će se vežbe, pored ostalog, odvijati nedaleko od obala grada Đingdao u provinciji Šangdong.

U manevrima učestvuje 16 kineskih brodova i dve podmornice dok sa ruske strane učestvuju četiri broda ratne mornarice.

Vežbe koje su odavno najavile Kina i Rusija imaju za cilj "održavanje regionalnog mira i stabilnosti", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin.

Dve zemlje redovno održavaju zajedničke pomorske vežbe, a najveće vežbe na otvorenom moru održane su 2005. godine. U tim manevrima, učestvovalo je preko 60 kineskih brodova i podmornica i oko deset ruskih brodova, uključujući i dve podmornice.

Peking je početkom marta najavio ubrzanje modernizacije vojske kao i povećanje budžeta namenjenog ministarstvu odbrane za 2012. godinu. Kina namerava da na taj način nadoknadi vojno zaostajanje za SAD.

Teritorijalne ambicije Kine izazivaju zabrinutost kod suseda i SAD. Peking, između ostalog, smatra da polaže pravo na više ostrva u južnom i istočnom Kineskom moru u blizini Japana, Filipina i Vijetnama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track