(VIDEO) NEZAUSTAVLJIVA OGNJENA STIHIJA: Vatreni tornado spalio 3 vatrogasca i pustoši zapad Amerike
Foto: Printscreen Yt

Počela evakuacija

(VIDEO) NEZAUSTAVLJIVA OGNJENA STIHIJA: Vatreni tornado spalio 3 vatrogasca i pustoši zapad Amerike

Planeta -
Skoro 30.000 vatrogasaca mobilisano je u gašenju požara koji besne u deset saveznih država, zatražena je i pomoć vojske

SIJETL - Trojica vatrogasaca izgubila su život, a četvorica su povređena u borbi protiv požara na severu američke savezne države Vašington.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najveći problem je takozvani vatreni tornado, koji pustoši sve pred sobom. Reč je o retkoj prirodnoj pojavi u obliku vatrenog vrtloga koji svom brzinom "usisava" i nosi vatru i dim.

http://www.youtube.com/watch?v=RK3BQJCUI_s

Najgore je prošao gradić Tvisp, čija je okolina u plamenu a ulice pune pepela, o čemu svedoči snimak koji je postavio jedan meštanin.

Vatrogasci su poginuli kad je počela evakuacija više hiljada stanovnika Tvispa i Vintropa, dve varoši na Kaskadskim planinama, objavljeno je na Fejsbuk profilu službe za vanredna stanja okruga Okanogan.

#SmokeWolverineFire See what the Wolverine Fire up Lake Chelan put out in smoke this morning 8-1-15 from a Satellite view. Received from US National Weather Service Spokane.

Posted by Okanogan County Emergency Management on Saturday, August 1, 2015

"Dali su živote štiteći druge. To je bio njihov poziv, ali njihove porodice pretrpele su nepojmljiv gubitak i znam da će im zajednica pomoći", saopštio je guverner Džej Insli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Požari su opustošili više od 400.000 hektara na američkom zapadu, a vatrogasci su u pomoć pozvali vojsku. Skoro 30.000 vatrogasaca mobilisano je u gašenju požara koji besne u deset saveznih država, uglavnom na zapadu zemlje.

Vatrene stihije trenutno haraju Oregonom, Vašingtonom, Ajdahom, Montanom, Nevadom, Kalifornijom, Severnom Karolinom, Luizijanom, Teksasom i Arizonom.

http://www.youtube.com/watch?v=GCJGYxZkpwQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track