AUSTRIJA SPREMA ULTIMATUM EU: Traže da ih rasterete izbeglica!
Foto: AP

Prebukirani

AUSTRIJA SPREMA ULTIMATUM EU: Traže da ih rasterete izbeglica!

Austrija -
Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa, Johana Mikl Lajtner i Volfgang Brandšteter pozivaju se na član 80 Lisabonskog sporazuma prema kojem članice EU imaju obavezu na solidarnost i raspodelu tereta

BEČ - Austrija namerava da postavil ultimatum EU od dva meseca za prilagođavanje Dablinskog sporazuma, odnosno ravnopravnu raspodelu izbeglica, navode bečki mediji.

Trenutna raspodela prema Dablinu III odredbi nije fer, argumentuju iz ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa i prete tužbom pred Evropskim sudom.

Dva ministarstva nameravaju da povećaju pritisak na EU, kako bi se postiglo rešenje za bolju raspodelu izbeglica po državama članicama. Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa, Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) i Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter), pozivaju se na član 80 Lisabonskog sporazuma prema kojem članice EU imaju obavezu na solidarnost i raspodelu tereta.

Dablin III, kako ističu, premalo uzima u obzir ovaj deo obaveza u EU. Dva meseca biće rok koji će Austrija dati Evropskoj komisiji da izradi sopstvene predloge za poboljšanje Dablinskih obaveza. Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, kako najavluju ministri, podneti tužbu Evropskom sudu čija presuda bi, ako bude u korist Beča, naterala Komisiju da deluje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track