OVA FOTOGRAFIJA GANULA JE SVET: Prodavao je sa ćerkicom olovke na ulici, a onda se sve preokrenulo!
Foto: Tviter

JOŠ IMA DOBRIH LJUDI

OVA FOTOGRAFIJA GANULA JE SVET: Prodavao je sa ćerkicom olovke na ulici, a onda se sve preokrenulo!

Planeta -
Otvorio je potpuno novi profil na Tviteru pod nazivom Buy pens (kupite olovke), a posle samo pola sata javila mu se osoba koja je u Bejrutu u više navrata videla čoveka sa slike

BEJRUT - Fotografija Sirijca koji sa ćerkicom u naručju na ulicama Bejruta prodaje olovke, da bi kao izbeglica preživeo, svedoči da na ovom svetu još ima dobrih ljudi.

Sve je počelo kada je islandski aktivista Gisur Simonarson fotografiju podelio na društvenim mrežama. Njegovi profili ubrzo nakon objave bili su preplavljeni porukama i molbama da se čoveku s olovkama pomogne. Simonarson je odmah odlučio da ga pronađe.

Otvorio je potpuno novi profil na Tviteru pod nazivom 'Buy pens' (kupite olovke), a posle samo pola sata javila mu se osoba koja je u Bejrutu u više navrata videla čoveka sa slike. Ubrzo se saznalo da je reč o izbeglici iz Sirije Abdulu, samohranom ocu i njegovoj ćerkici Rem, staroj samo 4 godine.

Veruje se da su Abdul i njegova porodica pobegli iz velikog izbegličkog kvarta na rubu Damaska Jarmuka, koji se nalazi između dve vatre - Islamske države i vojske sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Simonarson je potom odlučio da pokrene kampanju za skupljanje novca pomoću internetskog servisa Indiegogo kako bi pomogao Abdulu.

Prvi cilj mu je bio da sakupi 5.000 dolara, a to je uspeo za samo 30 minuta. Prikupljena sredstva nakon tri sata kampanje brojala su nešto više od 15.000 dolara, da bi premašila 40.000 nakon 14 sati.

"Stupio sam u kontakt s UNICEF-ovom specijalnom jedinicom čiji je zadatak zaštita ljudi jer ne želim da Abdula neko iskoristi zbog novca koji mu je doniran. Takođe, razmišljam o osnivanju fonda koji bi mu novac isplaćivao u mesečnim ratama, a ne da odjednom dobije hrpu novca i da ne zna šta s njim da radi", kazao je Simonarson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track