MALO IM BODLJIKAVA ŽICA: Mađarska uvodi zatvorske kazne za ilegalan prelazak granice!
Foto: AP

Nove mere protiv migranata

MALO IM BODLJIKAVA ŽICA: Mađarska uvodi zatvorske kazne za ilegalan prelazak granice!

Planeta -
O nacrtu zakona raspravljaće se iduće nedelje, a ako bude usvojen - stupiće na snagu 15. septembra, prenela je Hrvatska radio-televizija

ZAGREB - Mađarska vlada pripremila je nacrt zakona kojim se predviđaju strože kazne za ilegalni prelazak granice, a među kojima i trogodišnja zatvorska kazna za osobe koje prelaze granicu sa Srbijom, dok Slovenija i Hrvatska vraćaju izbeglice u zemlje iz kojih su pristigli.

O nacrtu zakona raspravljaće se iduće nedelje, a ako bude usvojen - stupiće na snagu 15. septembra, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Slovenačka policija vratila je hrvatskoj graničnoj policiji četiri Sirijca zatečena u blizini Brežica. Protiv vozača, takođe Sirijca s pravom boravka u Evropskoj uniji, pokrenut je prekršajni postupak i zadržan je u Sloveniji, a četvorica izbeglica platila su kaznu i vraćena su u Hrvatsku.

"Veliki je to izazov za Sloveniju, za sve naše susedne i druge države. Mislim da je vrlo važno da mi, Slovenci, pokažemo kako znamo biti solidarni, da smo otvoreni i da bez straha pristupamo ljudima koji pritisnuti nevoljama dolaze u Evropu", izjavio je slovenački premijer Miro Cerar.

On je dodao da je uveren da su sve institucije, ministarstva i ostali dorasli tom izazovu i da je Slovenija spremna. Devetoro Iračana koji su u četvrtak nelegalno ušli u Hrvatsku, pošto su avionom srpskog avioprevoznika prevoznika stigli u Dubrovnik, danas će biti vraćeno u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track