TAKO MLADA, A LOPOV: Gradonačelnica zaposlila dečka kao savetnika, a gradom upravljala preko Votsapa
Foto: Twitter

Izdata poternica

TAKO MLADA, A LOPOV: Gradonačelnica zaposlila dečka kao savetnika, a gradom upravljala preko Votsapa

Planeta -
Lidianu Lete optužuju za korupciju i krađu miliona, a trenutno se nalazi u bekstvu

BRAZIL, BOM ŽARDIM - Gradonačelnica grada u Brazilu u bekstvu je nakon što je optužena za izvlačenje novca iz školskog sistema te za vođenje grada preko Votsap aplikacije. Lidian Lete (25) luksuzno je živela u glavnom gradu države Maranhao, tvrde tužioci i dodaju da je njen jedini kontakt s Bom Žardimom, gradom u kom je bila gradonačelnica, bio kroz dnevne Votsap poruke koje je slala svom kabinetu.Izdata je poternica za njom i njenim dečkom, koji je bio njen glavni savetnik. Advokat Lidiane Lete kaže da ona nije bila svesna nikakvih pogrešnih postupaka. Bila je u ranim 20-im kad je 2012. godine njenom dečku Betu Rohi zabranjeno kandidovanje za gradonačelnika zbog navodne korupcije.

Braniće se mladošću i neiskustvomTad se Lete kandidovala i dobila izbore. Imenovala je Rohu za svog glavnog savetnika i otišla da živi u glavni grad države Sao Luis, koji je udaljen 275 kilometara. “Bila je premlada i neiskusna kad je preuzela dužnost”, rekao je njen advokat Karlos Baros.

“Nedostajalo joj je poverenja u druge i mnoge je poslove delegirala Rohu”, tvrdi advokat. Brazilski mediji kažu da je par raskinuo ranije ove godine i da je Roha nedugo zatim dao ostavku. Lete je pobegla nakon što je njeno ime spomenuto u saveznoj istrazi o zloupotrebi državnih sredstava za obrazovanje.Gradski obrazovni sistem potpuno je uništenOperacija Eden otkrila je da je otprilike četiri miliona dolara iz škola Bom Žardima samo nestalo. Ionako nesiguran gradski sistem obrazovanja sad je potpuno uništen i učiteljima se ne isplaćuju plate, prenosi BBC.

Poternica je raspisana u četvrtak, a novi gradonačelnik, bivši Letin zamenik, položio je kauciju u subotu i obećao da će sprovesti punu istragu. Državni sudija rekao je da će izdati međunarodnu poternicu ako se Lete sama ne preda do utorka. Maranhao, u severoistočnom Brazilu, jedna je od najsiromašnijih država u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track