ČOVEK  OD MNOGO TALENATA: Ovaj diktator vlada fotošopom bez premca

Vizuelni umetnik

ČOVEK OD MNOGO TALENATA: Ovaj diktator vlada fotošopom bez premca

Planeta -
Gomila državnika pribegava propagandi, ali predsednik Turkmenistana je otišao korak dalje
1 / 9

AŠHABAD - I državnici vole da se prikažu u najboljem i najmoćnijem svetlu, ne libeći se da pritom koriste i čari fotošopa. U srcu pustinje Karakum i jednog od najslabije poznatih autokratskih režima na svetu, nalazi se blago propagandnog materijala, a sve se to vrti oko Kurbankulija Berdimuhamedova, predsednika Turkmenistana.

Kao kapetan broda
Kao kapetan broda

Kako piše portal "littleatoms.com", čiji je dopisnik posetio ovu zemlju, njegov lik i delo se nalaze svuda. Čak i u velelepnom mramornom muzeju u Ašhabadu, glavnom gradu Turkmenistana. Na fotografijama se može videti Berdimuhamedov u svim mogućim životnim situacijama. Portal je slike objavio uz naslov "Predsednik Turkmenistana je pravi majstor Fotošopa".

Značajno gleda u...nešto...
Značajno gleda u...nešto...

Inače, prema izveštajima organizacije "Human Rights Watch", Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih zemlja sveta. U toj zemlji svaka nezavisna kritika je zabranjena, ograničenja za medijske i verske slobode su drakonske, a borci za ljudska prava i aktivisti su u neprestanoj opasnosti od kažnjavanja koja sprovodi vlast.

Stiže čak i na polja pamuka
Stiže čak i na polja pamuka

Kurbankulij Berdimuhamedov izabran je za predsednika 2007. godine i od tada gradi, vrlo uspešno, svoj neuništivi kult ličnosti. Njegov prethodnik, Saparmurat Nijazov vladao je tom zemljom pre njega punu 21 godinu.

U poseti fabrici
U poseti fabrici

Ma ne, ovo uopšte ne izgleda kao fotošop
Ma ne, ovo uopšte ne izgleda kao fotošop

U ozbiljnom razgovoru, Foto: Littleatoms.com
U ozbiljnom razgovoru, Foto: Littleatoms.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track