SUKOBI OKO PITANJA POLA I BRAKA: Katoličkoj crkvi preti raskol kao u doba Martina Lutera
Foto: Beta Ap

Kritike uticajnog kardinala

SUKOBI OKO PITANJA POLA I BRAKA: Katoličkoj crkvi preti raskol kao u doba Martina Lutera

Planeta -
Katoličkoj crkvi preti raskol kao u doba Martina Lutera 1517, ali sada na pitanjima braka i polnosti, upozorio je kardinal Gerhard Ludvig Miler, prefekt uticajne vatikanske kurijalne Kongregacije za nauku vere

ZAGREB - Govoreći u Regensburgu o gotovo redovnoj temi Biskupskog sinoda posvećenog porodici, kardinal Miler je bio veoma kritički nastrojen prema biskupima svoje matične države Nemačke.

On, naime, smatra da oni pokušavaju da preuzmu vodeću ulogu u etičkom određenju porodice i braka, dok njihova gledišta u Nemačkoj izazivaju masovno istupanje iz Katoličke crkve.

"Ne smemo se zavarati kad je posredi sakramentalna narav ženidbe, njena nerazrešivost, njena otvorenost deci, te temeljna komplementarnost dva pola. Pastoralna pomoć mora imati u vidu večno spasenje. Ne treba Objavu prilagoditi svetu, nego zadobiti svet za Boga", poručio je kardinal Miler, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Posebo je, kako se navodi, ogorčen što one "koji su verni crkvenoj nauci ocrnjuju" da se protive Papi, kao da Papa i svi biskupi koji su u zajedništvu s njime "nisu svedoci objavljene Istine".

Miler smatra da je u toj dilemii moguća podela Crkve kao i 1517, u doba kada je Martin Luter svojim tezama započeo reformu, dovršenu izdvajanjem protestanata iz Katoličke crkve.

Usput, navodii list, Sveta Stolica je prošlog meseca iznela pozitivan stav o odluci rimskog opštinskog veća da se jednom trgu u Rimu ovoog meseca da ime Martina Lutera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track