ZAUSTAVITI PO SVAKU CENU: Bivši češki predsednik Vaclav Klaus pokrenuo peticiju protiv izbeglica
Foto: Fonet

Nemilosrdan

ZAUSTAVITI PO SVAKU CENU: Bivši češki predsednik Vaclav Klaus pokrenuo peticiju protiv izbeglica

Planeta -
Bivši češki predsednik Vaclav Klaus pokrenuo je danas peticiju protiv izbeglica u kojoj zahteva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije, da se izbeglice preraspodele, a takodje da Češka počne da brani svoje granice i uz pomoć policije i vojske po svaku cenu

PRAG - U peticiji, koju je kao prvi potpisao sam Klaus, potpisnici upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost Evrope i u pojedinih članica EU i ukazuju na rizike po bezbednost koje nosi mešanje raznih kultura i religija, a takodje zahtevaju od vlade da odbije pritisak Nemačke i Francuske da se krše pravila Šengena, a sankcionišu Madjarsku koja ta pravila poštuje.

"Kvote su smešne kada pogledate kako su rasle danima, nedeljama, mesecima. Bilo kakva kvota je smešna u odnosu na ono što će uslediti", kazao je Klaus u Lisi nad Labom, gde je danas novinarima predstavio peticiju. Vaclav Klaus je objasnio da je danas pročitao jedan intervju u kome češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da vlada neće intervenisati protiv izbeglica kao što to čini Madjarska.

"To je dovoljan razlog da pokrenemo peticiju", rekao je Klaus.

Peticija protiv izbeglica zahteva od češke vlade da obezbedi po svaku cenu unutrašnju bezbednost i nedodirljivost spoljnih granica, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske a takodje da odbije bilo kakve izmene zakona i propisa koje bi olakšale i podstakle imigraciju, već da dosledno poštuje dosadašnju proceduru odobravanja azila i dosadašnje evropske sporazume i propise u oblasti migracija.

"Želeo bih da naglasim da nismo ravnodušni na stradanja hiljada ljudi izazvana ratovima ili elementarnim katastrofama ali, i to je strašno bitno, odbijamo manipulisanje javnim mnjenjem da se stvori lažni osećaj solidarnosti sa tim migrantima", rekao je danas novinarima Klaus.

Češka je zajedno sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na udaru kritika Zapada zato što odbija da prihvata preraspodelu izbeglica koja ne bi bila dobrovoljna a nemački mediji su danas jučerašnji samit Višegradske grupe u Pragu, na kome su premijeri tih zemalja kategorično odbili kvote nazvali "samitom nemilosrdnih".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja