Najnovije vesti

RUMUNI PROTIV ŽICE NA GRANICI: Traže od Mađara da ne grade ogradu
Foto: Zorana Jevtić

Svađa

RUMUNI PROTIV ŽICE NA GRANICI: Traže od Mađara da ne grade ogradu

Planeta
Rumunski premijer uporedio mađarske političare sa sirijskim i libanskim, Mađari rekli da gubi samokontrolu

BUKUREŠT - Abasada Rumunije u Budimpešti zatražila je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske da saopšti svoje protivljenje planovima Mađarske da podigne ogradu prema Rumuniji.

 

Takođe, ambasada traži i dodatna objašnjenja za takve planove, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, a prenela rumunska agencija Ađerpres.

 

U Budimpešti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je jutros oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte koji je rekao "Mađarski političari nisu ništa bolji od sirijskih i libanskih a čiji državljani beže iz zemlje", preneo je MTI.

 

"Viktor Ponta je juče izgubio samokontrolu i njegove nerazumne izjave uvredile su čitavu Mađarsku. Civilizovani evropski političari ne koriste tako oštre klevete. Njegove primedbe imaju samo jedno objašnjenje a to je da je on potpuno izgubio uporište u rumunskoj domaćoj politici", kaže se u saopštenju.

 

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ponta je sinoć na svoj Fejsbuk stranici reagovao na planove Mađarske da ogradu koju je podigla prema Srbiji proširi i na Rumuniju, rekavši da planovi Mađarske podsećaju na Evropu 30-tih i 40-tih godina prošlog veka. Ponta je nedavno izjavio da će "Rumunija postupati sa izbeglicama kao sa ljudskim bićima, ne kao mađarski susedi koji ih kao stoku teraju štapovima i izdaju im brojeve".

 

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto okarakterisao je juče izjave rumunskog premijera kao "čiste laži", dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.

 

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnog pravca za dolazak izbeglica u Evropsku uniju. Juče kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom, što je naišlo na kritike Bukurešta. Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je u utorak da podizanje ograde između dve članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom, o čemu je obaveštena mađarska strana, naveo je Rojters.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...