OBAMA: SAD i Evropa zajedno da reše problem migranata
Foto: Fonet/ap

Međunarodna saradnja

OBAMA: SAD i Evropa zajedno da reše problem migranata

Planeta -
Američki predsednik ocenio je da se situacija poslednjih meseci pogoršava i istakao da se u rešavanju humanitarne krize svi moraju ujediniti

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama ocenio je da se izbeglička kriza pogoršava i pozvao evropske zemlje na saradnju, a SAD da se angažuju u njenom rešavanju.

Obama je, na jučerašnjem sastanku sa španskim kraljem Felipeom VI, istakao da je Španija u prošlosti mnogo učinila za izbeglice iz Severne Afrike koje su se upuštale u opasna putovanja i suočavale s krijumčarenjem ljudi.

"Očigledno je da se ova situacija poslednjih meseci pogoršava i složili smo se da to zahteva saradnju sa svim evropskim zemljama i međunarodnom zajednicom", poručio je Obama.

Američki predsednik rekao je i da je sa španskim kraljem razgovarao o nastavku pomenute saradnje, kao i o tome da SAD smatraju da je za njih važno da preuzmu deo sirijskih izbeglica, u okviru opštih nastojanja da se reši humanitarna kriza, preneo je Rojters. Obama se osvrnuo i na pokret koji se zalaže za nezavisnost Katalonije od Španije.

"Sa aspekta spoljne politike, želimo da održimo veze sa jakom i ujedinjenom Španijom", naveo je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track