VIDEO SRAMNO MAĐARSKI POLITIČAR NAPRAVIO SPOT: Migranti idite u Hrvatsku!
Foto: Printscreen Youtube

NOVA PROVOKACIJA KOMŠIJA

VIDEO SRAMNO MAĐARSKI POLITIČAR NAPRAVIO SPOT: Migranti idite u Hrvatsku!

Planeta -
Ako ste ilegalni migrant i želite da odete u Nemačku, onda je najkraći put iz Srbije kroz Hrvatsku i Sloveniju, poručio guverner Ašothaloma Laslo Torockaj

AŠOTHALOM - Gradonačelnik Ašothaloma Laslo Torockaj, inače bivši lider ultradesničarskog "Omladinskog pokreta 64 županije", pozvao je migrante da ne dolaze u Mađarsku preko spota koji je objavio na Jutjubu.

Torockaj, koji je inače jedan od prvih zagovornika postavljanja mreže na mađarsko-srpskoj granici, u spotu se direktno obraća izbeglicama i otvoreno im poručuje da Mađarska nije dobra destinacija preko koje treba da idu u Nemačku.

- Ako ste ilegalni migrant i želite da odete u Nemačku, onda je najkraći put iz Srbije kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ne verujte lažima trgovaca ljudi. Mađarska je loš izbor. Ašathalom je najgori - kaže Torockaj.

Napad mađarske policije na migrante, Foto AP
Napad mađarske policije na migrante, Foto AP

On podseća da je od 15. septembra na snagu stupio zakon kojim se ilegalan prelazak ili oštećenje mreže na granici smatra krivičnim delom, odnosno "zločinom", kako kaže.

- Dobrodošao je svako ko poštuje naše zakone i ulazi u našu zemlju preko zvaničnih graničnih prelaza. Ali oni koji probaju da uđu u zemlju ilegalno, lako mogu da završe u zatvoru. Oba ova dela mogu biti kažnjena zatvorom i proterivanjem iz Mađarske na nekoliko godina. Odsada se mađarska granica čuva ogradom koja se konstantno gradi od strane hiljade policajaca i vojnika. Na teritoriji Ašothaloma, oni su podržani vojnim čuvarima polja i civilnim stražarima - poručio je on.

U spotu se pojavljuju sekvence sa ogradom, kao i mađarski policajci. Takođe, Torockaj se i sam pojavljuje sa vojnicima i policijom a ceo video izgleda jako skupo i očigledno je da je rađen duže vreme.Inače, Torockaju je 2004. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog teritorijalnih pretenzija prema Vojvodini, zbog toga što se zalaže za vraćanje mađarskih granica iz vremena Austrougarske. Takvu meru, u trajanju od pet godina, 2006. mu je izrekla Slovačka.

(R.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track