IZBORI U GORNJOJ AUSTRIJI: Narodnjaci drastično gube podršku birača!
Foto: Tanjug

PREDIZBOPRNE PROGNOZE

IZBORI U GORNJOJ AUSTRIJI: Narodnjaci drastično gube podršku birača!

Austrija -
Po anketama Narodna partija Austrije osvojiće oko 38 odsto glasova, ali to je za oko devet odsto manje nego na prethodnim izborima 2009. godine

BEČ - Za deset dana, 27. septembra, održaće se izbori u Gornjoj Austriji, za pokrajinski parlament u Lincu. Po svemu sudeći, tamo će vladajuća Narodna partija Austrije (ÖVP) lako odbraniti prvo mesto, ali uz velike gubitke. Prognozira im se, po nedavnoj anketi Galupa za list Esterajh, oko 38 odsto glasova, ali to je oko devet odsto manje nego na prethodnim izborima 2009. godine.

Na drugo mesto će skočiti Slobodarska partija Austrije (FPÖ), koji mogu računati na oko 26 odsto odnosno 10 procenata više nego 2009, dok se treće, sa samo oko 20 odsto glasova, prognozira socijaldemokratama. Kako izgleda, socijaldemokrati (SPÖ) će na izborima Gornjoj Austriji imati minus od oko pet odsto u odnosu na poslednje izbore 2009, kada im je već bio katastrofalno pao broj glasova, za 13,4 odsto.

Zeleni u Gornjoj Austriji mogu sada računati na oko 10 odsto biračke podrške. Jedino još NEOS može osvojiti četiri odsto glasova, koliko je minimum u Gornjoj Austriji za sedanje u poslaničku klupu pokrajinskog parlamenta.

Izbori za Skupštinu Beča , koja su istovremeno i za gradski i pokrajinski parlament, biće izuzetno napeti, što pokazuju i poslednje ankete. Glavna borba se vodi između socijaldemokrata (SPÖ) i slobodaraca (FPÖ). Prema Galupovoj anketi za bečki dnevni list Esterajh (Österreich), socijaldemokrati bi mogli da računaju na 34 odsto, a slobodarci na 32 odsto glasova.

Na trećem mestu bi bili Zeleni (13 odsto), narodnjaci (ÖVP) bi dobili 11 odsto, a NEOS, koja se po prvi put kandiduje u Beču, oko šest odsto. Međutim, puna jedna trećina stanovnika Beča sa pravom glasa još uvek nije sigurna koga će birati, pa čak ni da li će uopšte izaći na birališta 11. oktobra.

Kako izveštava bečki Kronen Cajtung (Kronen Zeitung), 38 odsto je potpuno sigurno kome će dati svoj glas; još 26 odsto je relativno sigurno koju će partiju birati, dok ostali (36 odsto) izjavljuju da ne znaju za koga će se odlučiti, odnosno da nisu sigurni da li će uopšte glasati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track