(VIDEO) 47 SEKUNDI MUDROSTI: Milioni su slušali ono što je ispričao najsiromašniji predsednik!
Foto: AP

Hose Muhika

(VIDEO) 47 SEKUNDI MUDROSTI: Milioni su slušali ono što je ispričao najsiromašniji predsednik!

Planeta -
Muhika u kratkom videu govori o novcu, a mnoge je njegova izjava naterala da se zamisle

Hose Muhika kojeg neki od milja zovu i Pepe, bio je predsednik Urugvaja od 2010. do 2015., a građani širom sveta bivšeg predsednika zavoleli su nakon što su se mediji raspisali o njegovim nebrojanim nesebičnim delima.

Primera radi, Muhika je još prošle godine izjavio da će primiti stotinu dece koja su ostala bez domova u Siriji, rekavši kako je to samo "kap u okeanu, ali da je svaki trud svake države jako važan". Predložio je da se izbeglice smeste u predsedničko letovalište, vilu kraj reke okruženu pašnjacima, objavio je tada AP.

Osim sirijskih izbeglica, Muhika je u Urugvaju odlučio da primi i neke zatvorenike iz Gvantanamo zatvora jer smatra da je to mesto sramotna mrlja u američkoj istoriji .

"To nije zatvor, to je kavez pun otetih ljudi. To je sramota", komentarisao je svojevremno Muhika.

O njegovim delima pričali smo mnogo puta, a ovog puta radi se o 47 sekundi dugom isečku u kojem Muhika govori o "pravoj ceni stvari" i koji je u samo nekoliko dana pogledan više od tri i po miliona puta. Muhiko u kratkom videu govori o novcu, a mnoge je njegova izjava naterala da se zamisle.

"Sami smo stvorili planinu suvišnih potreba. Kupujemo novo, odbacujemo staro. To je traćenje naših života. Kad nešto kupimo, mi to ne plaćamo novcem. Plaćate to satima vašeg života koje ste protraćili zarađujući taj novac. Razlika je to da je život jedina stvar koju novac ne može kupiti. Život samo postaje kraći. I žalosno je kad čovek tako traći život i slobodu".

47 Seconds of Wisdom from José Mujica

Posted by Gumbi Ortiz on Sunday, 13 September 2015

Inače, radi se o delu većeg intervjua makrodokumentarca redatelja Jana Artusa-Bertranda - "Human" - koji možete pogledati u nastavku, a Muhika je samo jedan od učesnika filma u kojem je učestvovalo preko 2.000 ljudi.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja