SVE ŠTO ZNAMO O NACISTIČKOM ZLATNOM VOZU: Kako je izgledao, šta se nalazi u njemu i gde je?
Foto: Profimedia

Da li postoji?

SVE ŠTO ZNAMO O NACISTIČKOM ZLATNOM VOZU: Kako je izgledao, šta se nalazi u njemu i gde je?

Planeta -
Lokacija voza nije objavljena, niti bilo šta od zlata, nakita, slika, pištolja koji se tamo nalaze, ali ovo je ono što zaista znamo

Lovci na blago tvrde da su pronašli davno izgubljeni voz koji je sakriven pred kraj Drugog svetskog rata, koji navodno sadrži sav nacistički plen. Lokacija voza nije objavljena, niti bilo šta od zlata, nakita, slika, pištolja koji se tamo nalaze, ali ovo je ono što zaista znamo.

Ispovest na samrtnoj posteljiKao i sve dobro dobre misterije o skrivenom blagu i ova počinje na samrtnoj postelji. Jedan od ljudi koji su bili uključeni u prvobitno sakrivanje voza pre 70 godina, navodno je otkrio gde se on nalazi. Prema njegovim rečima, voz je skriven u brdima blizu poljskog grada Valbrziha u oblasti koja je nekada bila deo Nemačke.

Ko je pronašao voz?

Jedan Poljak i jedan Nemac saopštili su medijima da su oni pronašli voz i preko svojih advokata tražili 10% od svega što se pronađe. Sada, lovci na blago iz Valbriha i okoline nadgledaju železničke linije sa metal detektorom, nadajući se da će "ubosti džekpot".

Zašto je bilo potrebno 70 godina da ga neko pronađe?Zato što je voz verovatno sakriven u lavirintu podzemnih tunela. Tokom Drugog svetskog rata, nacistički ratni zarobljenici kopali tunele u sklopu "Operacija Rajz". Tuneli su morali da budu deo štaba, komandnog prebivališta ili podzemna mreža fabrika.

Dakle postoji i tajno sklonište?

Da, bilo ih je nekoliko. Bilo je 7 struktura ukopanih u Ovl planine, počev od 1943. godine. U početku ratni zarobljenici bili su korišćeni za kopanje, ali Adolf Hitler bio je nezadovoljan tempom napretka i koristi koncentracione logore za to u aprilu 1944. godine.

Ono što hoćete da nam kažete je da je blago u dvorcu?

Sasvim moguće. najveći kompleks skloništa bio je pod Ksiaz dvorcem, blizu mesta gde su lovci na blago rekli da su pronašli voz. Nacisti su zauzeli dvorac tokom Drugog svetskog rata i ubrzo su počeli da kopaju tunel ispod njega. Uzan železnički kolosek povezivao je tunele do obližnjeg grada.

Da li je iko video ikakav dokaz?

Ovaj čovek kaže da ima dokaze. Poljski zamenik ministra kulture, Pjotr Zukovski, potvrdio je da je video geo-radar koji pokazuje konture voza. Na konferenciji za novinare, rekao je da je 99% uveren da voz postoji.

Kako je voz uopšte izgledao?

Zukovski je rekao da radarska slika pokazuje da je voz imao topove. Nacisti zaista jesu koristili oklopne vagone u borbi. Pored velikih topova, priča se da je voz nosio 66.000 kilograma plena, uglavnom zlata, nakita i oružja.

Čuvajte se zamki

Zvaničnici su zabrinuti da se uvozu i oko njega nalaze zamke. Zukovski je upozorio lovce na blago da ne otvaraju voz jer može da se desi da će ga tako uništiti.

Zašto voz do sada nije pronađen?

To sigurno nije iz nedostatka pokušaja. Folklor Valbrziha kaže da je voz nestao u blizini Ksiaz dvorca koji se nalazi 2 milje izvan grada. Prema lokalnoj legendi, boz je napustio veliki grad Breslo i krenuo u bezbednost kroz tunele ispod planina. Kada je Polska bila pod komunističkom kontrolom, čak je i vojska tražila voz.

Dakle, još jednom, da li voz zaista postoji?

Ko zna. Lokalni zvaničnik je pokušao da obuzda uzbuđenje, rekavši na konferenciji za novinare da nema novih informacija u poslednjih nekoliko decenija. Istovremeno, vojska se šalje da još jednom istraži, dok su vlasti blokirale šumu u blizini železničke pruge.

(Allday)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track