U POTRAZI SA TAJNIM VRATIMA: Arheolozi traže grobnicu kraljice Nefertiti
Foto: AP, 19.8.2015

Egipatske misterije

U POTRAZI SA TAJNIM VRATIMA: Arheolozi traže grobnicu kraljice Nefertiti

Planeta -
Britanac Nikolas Rivs smatra da je grobnica koja je pripadala Nefertiti naknadno pregrađena da bi se napravilo mesto za Tutankamona

Tim stručnjaka i britanski arheolog Nikolas Rivs ući će 28. septembra u grobnicu čuvene egipatske kraljice Nefertiti i ispitati da li se iza severnog zida nalaze tajna vrata.

Potraga za grobnicom lepe kraljice počinje u ponedeljak, a specijalna oprema ispitaće da li su njeni ostaci položeni u tajnoj prostoriji unutar Tutankamonove grobnice.

Rivs je prošlog meseca objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze da je Nefertiti sahranjena u grobnici svog posinka. Rezultati zvaničnog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu nakon završetka radova. Ako je Rivsova teorija tačna, to će rešiti mnoštvo nedoumica o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake.

Tutankamon, Foto: Profimedia
Tutankamon, Foto: Profimedia

Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi. Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.

U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”. Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica lepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs.

Nefertiti, čije ime znači “lepotica je stigla”, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. veku pre nove ere. Ona je sa mužem ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima. Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju i da je posle Ehnatonove smrti bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto sahranjivanja ostali su misterija do danas.

Ako je dr Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji”, rekao je Rivs ranije za časopis “The Economist”.

(News.co.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track