LAVROV: Rusija i SAD imaju isti cilj a to je da se izbore sa ISIL-om
Foto: AP, 12.05.2015

Sirijska kriza

LAVROV: Rusija i SAD imaju isti cilj a to je da se izbore sa ISIL-om

Planeta -
Šef ruske diplomatije obavio žučan razgovor sa američkim državnim sekretarom, ali su se usaglasili oko zajedničke borbe

NJUJORK - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas, posle sastanka s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, da dve zemlje imaju sličan pristup kada je reč o borbi protiv terorističke organizacije Islamska država.

"Naši stavovi su donekle bliski. Džon Keri je danas potvrdio da SAD i njihova koalicija imaju samo jedan cilj - da se izbore s teroristima i Islamskom državom. To je i naš cilj. A jedina stvar koja stoji na putu još višeg približavanja naših stavova je praktični aspekt tog zajedničkog cilja", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je istakao da svi koraci moraju da budu preduzimani na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, država članica UN i podrške Saveta bezbednosti, preneo je Tas.

"SAD smatraju da za takvu koaliciju nije potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN. Mi smatramo da je to očigledno kršenje međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

Keri je, uoči sastanka sa Lavrovom, rekao da je ključno uskladiti sve snage u borbi protiv Islamske države, ali da se to do sada nije ostvarilo.

Komentarišući predlog Iraka da se koordinišu obaveštajne službe te zemlje, Sirije, Irana i Rusije, šef ruske diplomatije Lavrov je, pre sastanka s Kerijem na marginama Generalne skupštine UN, rekao da je to u cilju borbe protiv Islamske države.

Kako prenosi Rojters, Keri je, međutim, novinarima poručio da "misli da je najkritičnije to što sve snage treba uskladiti".

"To još nije usklađeno. Pitam se kako ćemo postići napredak", naveo je Keri. Posle sastanka, neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da je to bila žučna razmena mišljenja, s vojnim i političkim pozadinama, koja se odnose na jačanje ruskog vojnog prisustva u Siriji, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track