UNHCR otkriva: Šest razloga zbog kojih izbeglice masovno idu u Evropu (FOTO)
Foto: AP

Izbeglička tragedija

UNHCR otkriva: Šest razloga zbog kojih izbeglice masovno idu u Evropu (FOTO)

Planeta -
Svaki deseti sirijski državljanin koji je izbegao iz strahota rata naselio se najpre u zemljama koje okružuju razrušenu Asadovu republiku, a onda je krenuo ka zemljama EU. Evo zašto

Da li ste znali da više od četiri miliona sirijskih izbeglica od 2011, kada je otpočeo rat u zemlji kojom vlada Bašar al A živi u Libanu, Turskoj, Jordanu i Iraku u očajnim životnim uslovima? Zbog toga se skoro 429.000 Sirijaca se prijavilo za život u Evropi, navodi Newsweek. Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) analizirala je situaciju na Bliskom istoku i definisala šest osnovnih razloga za izbegličku krizu u kojoj su milioni ljudi krenuli za boljim životom, a mnogi od njih - prema Evropi. 1. Gubitak nade Za mnoge sirijske izbeglice, svaki tračak nade da će se situacija u njihovoj zemlji da se promeni na bolje, ili da je bilo kakvo rešenje na vidiku, jednostavno su nestali. Osećaj nesigurne budućnosti uzrokovoani su lošim uslovima, osećanjem očaja i bezizlaznosti.

2. Povećanje siromaštva Izbeglice koje su našle utočište u Libanu suočavaju se sa visokim troškovima života što je njihov glavni uzrok napuštanja ove zemlje, dok izbeglice u Egiptu i Jordanu - zemljama koje su bile bogatije od Sirije pre nego što je rat u toj zemlji počeo - kažu da ne mogu sebi da priušte ni osnovne stvari.

3. Ograničena mogućnost rada Mnogi Sirijci u Jordanu, Egiptu i Libanu bore se da zarade za život, ali su u tome zakonski ograničeni u traganju za poslom. Izbeglice u Iraku kažu da veliki broj interno raseljenih oborio cenu rada i povećao konkurenciju u kurdistanskom regionu Iraka. U isto vreme, građevinska industrija u regiji je gotovo zamrla zbog pada cena nafte. Nedostatak pravih poslova tera izbeglice na crno tržište rada, čime rizikuju eksploataciju, nesigurne uslove rada i prevarante koji ne isplaćuju zarađeno. Uz sve pobrojano - u pojedinim kampovima raste problem prostitucije Izbeglice mogu da budu kažnjene za rad na crno. Prema novim propisima u Libanu, oni moraju da potpišu obavezu da neće raditi kada obnavljaju svoj status.

4. Nedovoljna pomoć i zdravstvena zaštita Programi pomoći za izbeglice i zemlje koje su ih primile u regionu stalno se suočavaju sa nedostatkom sredstava. Postojeći međuagencijski plan za izbeglice iz Sirije imao je samo 41 odsto potrebnih sredstava za ovu godinu, što je dovelo do ozbiljnih smanjenja u broju, količini i kvalitetu obroka, a za svaku izbeglicu je predviđeno nešto manje od pola dolara na dan za hranu i vodu. Mnoge izbeglice u Jordanu rekle su zvaničnicima UNHCR-a da je racionalizacija donacija u hrani bila "kap koja je prelila čašu," nakon čega su odlučili da napuste Liban. Mnogi od njih su se odali prosjačenju i iznajmljivanju dece za rad. Nedovoljno sredstava dovelo je i do pogoršanja zdravstvene zaštite: u prošloj godini 23 odsto izbeglica koje su imali hronične bolesti nisu imale lekove ili nadzor lekara. U 2015. situacija je mnogo dramatičnija: 58.3 odsto njih nema pristup lekovima i lekarima.

5. Prepreke da se obnovi status u Libanu i Jordanu Prema novim propisima, izbeglice koje su došle u Liban do 2014 sada moraju da plate 200 dolara kako bi obnovile svoj izbeglički status, pa je mnogo njih krenulo u Tursku. Takođe, od njih se traži da potpišu garanciju da neće raditi i da imaju potpisani ugovor o iznajmljenom stanu. Zbog toga se mnoge izbeglice u Libanu osećaju ugrožene i plaše se hapšenja. U Jordanu pak, prema novim propisima svaka novoregistrovana izbegla osoba mora da pribavi sertifikat o zdravstvenom stanju koji košta 42 dolara. 6. Oskudne mogućnosti za obrazovanje Zbog otežane situacije i pogoršanih uslova života u Jordanu 20 odsto dece koja su izbegla - napuštaju školu kako bi radila, dok se u nekim slučajevima devojčice prisiljavaju da uđu u rane brakove. Procenjuje se da nekih 90.000 dece školskog uzrasta poreklom iz Sirije nemaju nikakvo formalno obrazovanje. U celoj regiji, sirijske izbeglice gube mogućnost visokog obrazovanja i gube nadu da će imati iole pristojnu budućnost, prenosi Newsweek. (Newsweek.rs / Independent.co.uk)PROČITAJTE JOŠ I: Refjudži Er prevozi izbeglice avionom direktno u Stokholm Uživo iz hrvatskog izbegličkog kampa: Novinar se prerušio u izbeglicu i doživeo šok (VIDEO)Nikolić: EU ne može da šutne pod tepih migrantsku krizu, rešenje se mora naćiJavno-tajni život arapskih šeika: Seks, droga i skupa kolaIzbeglice su samo kap u moru: Milijarder upozorio na probleme koji će tek doći (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track