AMERIČKI MINISTAR ODBRANE PROVOCIRA: Ruski napadi u Siriji su gubitnička strategija
Foto: AP

Udaranje kontre

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE PROVOCIRA: Ruski napadi u Siriji su gubitnička strategija

Planeta -
Rusija je pogoršala građanski rat u Siriji i ugrozila političko rešavanje konfiltka, kaže Ešton Karter

MADRID - Američki ministar odbrane Ešton Karter ocenio je danas u Madridu da ruski vojni napadi u Siriji predstavljaju "gubitničku strategiju" i pozvao Moskvu da prioritet u tim napadima budu položaji Islamske države.

"Rusija je pogoršala građanski rat u Siriji i ugrozila političko rešavanje konfiltka", rekao je Karter u Madridu, gde je doputovao u okviru svoje evropske turneje.

On je izrazio nadu da će ruski predsednik Vladimir Putin "shvatiti da podrška brodu koji tone predstavlja samo gubitničku strategiju i da će odlučiti da se sukobi s Islamskom državom, a ne da napada one koje se protive sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu".

Rusija od 30. septembra sprovodi vazdušne napade na položaje Islamske države a zapadne zemlje, koje žele odlazak Asada, smatraju da Rusija podržava sirijskog predsednika kako bi opstao na vlasti.

Karter je rekao i da Rusija treba da "zaustavi agresiju na istoku Ukrajine i okupaciju poluostrva Krim" koje je prošle godine pripojila, ako "želi da izađe iz međunarodne izolacije u kojoj se trenutno nalazi". Posle Španije, Karter će posetiti Italiju i Veliku Britaniju, a u četvrtak će učestvovati na sastanku NATO-a u Briselu.

(Beta-AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja