AMERIČKI MINISTAR ODBRANE UPOZORIO RUSIJU: Poštujte propise o letenju iznad Sirije
Foto: Fonet/AP

Zakuvavanje

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE UPOZORIO RUSIJU: Poštujte propise o letenju iznad Sirije

Planeta -
Eš Karter pozvao Ruse da odgovore na protokole koje je predložio Pentagon

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Ešton Karter pozvao je danas Moskvu da hitno odgovori na predložene propise o letenju iznad Sirije, prekorivši Rusiju za, kako je naveo, "veoma neodgovorno i neprofesionalno narušavanje vadušnog prostora Turske".

Vojni lideri SAD i Rusije su prošle nedelje održali video konferenciju tokom koje su zvaničnici Pentagona predložili protokole koji imaju za cilj sprečavanje nesreća, budući da obe strane izvode vazdušne napade u Siriji, prenosi Rojters. Moskva, međutim, ne poštuje mere o kojima se razgovaralo, kazao je Karter. "Čekamo na odgovor Rusije, duguju nam to", dodao je on.

Razgovori o načinima da se spreče nesporazumi između SAD i Rusije tokom akcija u Siriji dobili su na intenzitetu nakon što su SAD i NATO okrivili Rusiju za povredu vazdušnog prostora Turske. Američki predlog uključuje osnovne bezbednosne protokole poput održavanja bezbedne razdaljine između američkih i ruskih aviona i upotrebe istih radio frekvencija za hitne pozive, po uzoru na civilnu avijaciju.

SAD i Rusija navode da imaju iste neprijatelje - Islamsku državu (IS), međutim, SAD se protive podršci koju Moskva pruža predsedniku Sirije Bašaru al-Asadu i optužuju Rusiju da gađa ciljeve Asadovih protivnika, a ne IS. Rusija je prošle nedelje pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track