RUSIJA NE ŠALJE PEŠADIJU U SIRIJU: A neće podržati ni dobrovoljce
Foto: AP

Oprezno

RUSIJA NE ŠALJE PEŠADIJU U SIRIJU: A neće podržati ni dobrovoljce

Planeta -
Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao da Vladimir Putin ne razmatra mogućnost da se ruski državljani pridruže redovima sirijske armije

MOSKVA - Moskva ne planira da šalje kopnene snage u borbu protiv Islamske države u Siriji, niti će podržati ruske dobrovoljce koji žele da učestvuju u sukobu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov. Peskov je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne razmatra mogućnost da se ruski državljani pridruže redovima sirijske armije kako bi podržali predsednika Bašara al Asada.

"Ta tema nije na dnevnom redu u ovom trenutku", izjavio je on ruskim novinskim agencijama. Admiral Vladimir Komojedov, predsednik Odbora za odbranu u donjem domu ruskog parlamenta, rekao je agenciji Interfaks da bi se jedna jedinica ruskih dobrovoljaca mogla pridružiti sirijskoj armiji.

"S obzirom da se Rusi već bore uz Islamsku državu, možemo da pomislimo da će biti i drugih koji će želeti da se bore u redovima sirijske armije," rekao je on AFP-u. Komojedov je precizirao da Rusija neće podržati nikakve građanske inicijative za učešće u sukobima van granica zemlje.

"Ruska država nema veze s tim", naglasio je on. Po ruskom zakonu, pojedinici mogu dobiti i do sedam godina zatvora za učešće u oružanim sukobima u inostranstvu. Rusija je prošle nedelje najavila da će bombardovati Islamsku državu u Siriji, ali je Putin isključio slanje kopnenih trupa. I ministarstvo spoljnih poslova je danas ponovilo da će se rusko angažovanje ograničiti na trenutnu vazdušnu kampanju.

Komojedov je o ovoj temi govorio posto je Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike, rekao za ruski radio da je spreman da pošalje čečensku vojsku u "specijalne operacije" u Siriji, ukoliko za to dobije blagoslov predsednika Vladimira Putina. Komojedov je pomenuo i mogućnost da ruska Crnomorska flota bude upotrebljena da blokira delove sirijske obale, ako to bude neophodno, ili da granatira položaje Islamske države na sirijskoj teritoriji, ali je dodao da za sada to nije potrebno, jer su ekstremisti daleko od mora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track